Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Orzechy

Orzechy

Orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek, ale ze względu na kalorie orzechy należy jeść w niewielkich porcjach – od kilku sztuk do jednej garści dziennie. Zdrowotne właściwości orzechów doceniali...

Czytaj więcej
Orzechy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Orzechy to jedna z najzdrowszych przekąsek, ale ze względu na kalorie orzechy należy jeść w niewielkich porcjach – od kilku sztuk do jednej garści dziennie.

Zdrowotne właściwości orzechów doceniali już starożytni, którzy wierzyli, że to magiczny pokarm bogów, a pierwsze wzmianki na temat orzechów pojawiają się w Księdze Rodzaju. Dziś nie musimy wierzyć, w ich magiczną moc ani zastanawiać się, czy orzechy są zdrowe, potwierdzają to badania oraz skład orzechów.

Orzechy – właściwości

Badania dowodzą, że obecność orzechów w diecie pozytywnie wpływa pracę mózgu. Chronią też układ krążenie i serce, opóźniają procesy starzenia i przeciwdziałają chorobom neurologicznym.

Swoje dobroczynne właściwości zawdzięczają bogactwu białka, błonnika i mikroelementów: kwasu foliowego, magnezu, potasu i miedzi. Są jednym z najbogatszych źródłem witaminy E i antyoksydantów. Jakie orzechy są najzdrowsze? Do tych najbogatszych w dobroczynne składniki zalicza się migdały – nazywane królem orzechów – nerkowce, orzechy włoskie i laskowe oraz pistacje.