Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Orzechy zawierają mnóstwo zdrowych tłuszczy, białka, witamin i minerałów. Mogę wręcz powiedzieć, że są kopalnią istotnych dla zdrowia składników. Jeżeli chcecie na stałe włączyć je do swojej diety, to nie ma lepszego sposobu niż własnej roboty masło orzechowe.

Składniki

Mieszanka ulubionych orzechów (np. migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca)
Ziarna słonecznika - opcjonalnie
Sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
600 kcal
Tłuszcz
50 g
Węglowodany
17.6 g
Błonnik
22.3 g
Białko
7.2 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

1

Proponuję, żebyś swoje pierwsze masło orzechowe przygotował z mieszanki różnych orzechów, np. włoskich, brazylijskich, orzechów nerkowca i migdałów.

Jeżeli chcesz obniżyć nieco koszty produkcji, to dodaj pestki słonecznika – są dużo tańsze niż orzechy, bardzo dobrze smakują i są prawie tak samo bogate w cenne dla zdrowia składniki.

Mieszankę orzechów włóż na 10–15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni. Lekko uprażone orzechy ułatwią miksowanie, ale co najważniejsze – dzięki temu smak masła będzie bardziej wyrazisty.

2

Podprażone orzechy i pestki wrzuć do pojemnika blendera, dodaj sól i zacznij miksować – koniecznie w sposób pulsacyjny, a nie ciągły. Ważne, aby blender miał silnik o dużej mocy.

W trakcie miksowania orzechowa masa będzie bardzo powoli zmieniać konsystencję z suchej i grudkowatej po 2–4 minutach, do płynnej i aksamitnej na koniec miksowania.

Porada

Z rozdrabnianiem orzechów poradzi sobie tylko najwyższej jakości sprzęt! Idealne masło orzechowe przygotujesz za pomocą rozdrabnicza marki Bosch do blenderów ręcznych.



Bosh Logo
Bosh
3

Gotowe masło orzechowe możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w temperaturze pokojowej.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Szybko, zdrowo, fajny dodatek do innych dań.
Ewusia1222
Pyszne masło orzechowe, ja nie miksuję nigdy na gładko:) Tu z orzeszków ziemnych
Aleksandra J
U mnie z pistacji i nerkowca
Lalaxo
Świetny tłuszczowy dodatek do dań na słodko jak i słono. Samo zdrowie!
fiziowaaa
Pycha! Dziś będę z niego robić makaron ryżowy w sosie orzechowym