Domowe masło orzechowe
![Domowe masło orzechowe](https://akademiasmaku.pl/storage/7251/conversions/domowe-maslo-orzechowe-4419-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Domowe masło orzechowe
Domowe masło orzechowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8351/conversions/COzMdnmldHwxD8-thumb.webp)
Proponuję, żebyś swoje pierwsze masło orzechowe przygotował z mieszanki różnych orzechów, np. włoskich, brazylijskich, orzechów nerkowca i migdałów.
Jeżeli chcesz obniżyć nieco koszty produkcji, to dodaj pestki słonecznika – są dużo tańsze niż orzechy, bardzo dobrze smakują i są prawie tak samo bogate w cenne dla zdrowia składniki.
Mieszankę orzechów włóż na 10–15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni. Lekko uprażone orzechy ułatwią miksowanie, ale co najważniejsze – dzięki temu smak masła będzie bardziej wyrazisty.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8352/conversions/HPtvVvenquA6r1-thumb.webp)
Podprażone orzechy i pestki wrzuć do pojemnika blendera, dodaj sól i zacznij miksować – koniecznie w sposób pulsacyjny, a nie ciągły. Ważne, aby blender miał silnik o dużej mocy.
W trakcie miksowania orzechowa masa będzie bardzo powoli zmieniać konsystencję z suchej i grudkowatej po 2–4 minutach, do płynnej i aksamitnej na koniec miksowania.
Porada
Z rozdrabnianiem orzechów poradzi sobie tylko najwyższej jakości sprzęt! Idealne masło orzechowe przygotujesz za pomocą rozdrabnicza marki Bosch do blenderów ręcznych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8353/conversions/r165AOdRceTY2M-thumb.webp)
Gotowe masło orzechowe możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w temperaturze pokojowej.
Komentarze