Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami królują w wigilijnym menu we wszystkich regionach Polski. W domach w Polsce południowej podawane są do barszczu czerwonego, najczęściej jako uszka – niewielki pierożki...
Czytaj więcej
Pierogi z kapustą i grzybami królują w wigilijnym menu we wszystkich regionach Polski. W domach w Polsce południowej podawane są do barszczu czerwonego, najczęściej jako uszka – niewielki pierożki sklejone brzegami – ale też jako samodzielne danie.
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
Pierogi na wigilię przygotowuje się z farszu z kiszonej kapusty gotowanej z grzybami. Od tego, jakie grzyby do pierogów wigilijnych zostaną użyte zależy smak farszu – tradycyjnie były to grzyby leśne o bogatym i silnym aromacie oraz smaku. Świeże, uduszone pieczarki lub boczniaki są o wiele łagodniejsze w smaku, farsz do pierogów z kapustą i grzybami można przygotować także z kapusty słodkiej, tak jak podaje się w wielu domach.
Ciasto na pierogi
Sekret idealnych pierogów tkwi w cieście – sprężystym i elastycznym. Znamy najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Farsz do pierogów z kapustą i grzybami można przygotować dzień wcześniej, żeby składniki ugotowały się do miękkości i przeszły swoim smakiem i aromatem.
Jak podać pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami doskonale smakują podane z wody z odrobiną masła lub odsmażone na patelni – złociste i chrupiące, z pysznym i aromatycznym nadzieniem będą królowały nie tylko wśród dwunastu wigilijnych potraw, ale także na świątecznych półmiskach. Sprawdźcie w naszych przepisach, jak zrobić wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.