Coraz więcej mówi się o pozytywnym wpływie kiszonek na zdrowie.
Tym razem proponuję wykorzystać je jako farsz do pierogów.
Opis przygotowania:
- Kapustę odciśnij, a następnie posiekaj na mniejsze części i gotuj w wodzie przez około 45 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, pieprz, sól oraz pokrojone grzyby. Smaż przez około 8 - 10 minut, a następnie połącz z ugotowaną kapustą.
- Do miski przesyp mąkę razową, gryczaną i ziemniaczaną. Dodaj roztopione masło, wodę i sól. Zagnieć na sprężyste ciasto, a następnie rozwałkuj i wycinaj szklanką kółka.
- Nałóż porcję farszu i sklej pierogi. Gotuj w lekko osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na powierzchnię.
- Pierogi smakują jeszcze lepiej, kiedy ostygną i zostaną podsmażone na odrobinie masła lub oliwy.