Pierogi Lejmanów
                                            4 porcje
Średnie
                    Pierogi z farszem z kiszonej kapusty, mięsa wieprzowego, suszonych grzybów i cebuli. 
                
                Składniki
Farsz:
                                                            1 kg kapusty kiszonej
                                                            1/2 kg mięsa wieprzowego
                                                            10 dkg grzybów suszonych
                                                            20 dkg cebuli
                                                            przyprawy (sól, pieprz)
                                                            Ciasto:
                                                            1 kg mąki
                                                            jajko
                                                            0,5 l ciepłej wody
                                                    Pierogi Lejmanów
Pierogi Lejmanów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Kapustę, mięso, grzyby – ugotować, zmielić przez maszynkę, cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu (smalec/olej). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, poporcjować na kilka części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek 1 mm. W placku wycinać kółka (szklanką lub kubkiem). Nakładać łyżeczką od herbaty farsz, kółka składać na pół, sklejać (mocno brzegi). Gotować w osolonej wodzie około 4 minut. Podawać z usmażoną cebulką lub słoninką.
        
        
            
    
    
    
                            
Komentarze