Pierogi Lejmanów
4 porcje
Średnie
Pierogi z farszem z kiszonej kapusty, mięsa wieprzowego, suszonych grzybów i cebuli.
Składniki
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg mięsa wieprzowego
10 dkg grzybów suszonych
20 dkg cebuli
przyprawy (sól, pieprz)
Ciasto:
1 kg mąki
jajko
0,5 l ciepłej wody
Pierogi Lejmanów
Pierogi Lejmanów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kapustę, mięso, grzyby – ugotować, zmielić przez maszynkę, cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na tłuszczu (smalec/olej). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto, poporcjować na kilka części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek 1 mm. W placku wycinać kółka (szklanką lub kubkiem). Nakładać łyżeczką od herbaty farsz, kółka składać na pół, sklejać (mocno brzegi). Gotować w osolonej wodzie około 4 minut. Podawać z usmażoną cebulką lub słoninką.
Komentarze