Pierogi z kapustą i grzybami
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Grzyby namaczaj w zimnej wodzie przez noc.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej sól. Do gorącej wody włóż masło i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dokładnie je wymieszaj i stopniowo dolewaj do mąki cały czas mieszając.
Porada
Dzięki robotowi kuchennemu MaxxiMUM znacznie szybciej przygotujesz pierogi z kapustą. Z pomocą robota zagnieciesz ciasto, rozwałkujesz je, poszatkujesz kapustę oraz zetrzesz marchew do kapusty.
Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję i zrobi się sprężyste. Następnie zawiń je w ścierkę lub folię spożywczą i odstaw w chłodne miejsce.
Grzyby ugotuj w wodzie z moczenia z dodatkiem liścia laurowego oraz ziel angielskich. Gotuj do momentu, aż grzyby będą miękkie.
W tym samym czasie marchew zetrzyj na tarce na grubym oczku. Dodaj do odciśniętej i posiekanej drobno kapusty. Całość wymieszaj.
Grzyby osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kapusty.
Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Szklanką lub foremką wykrawaj koła z ciasta.
Farsz z kapusty i grzybów nakładaj łyżeczką na wycięte koła z ciasta. Pierogi gotuj 2-3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Komentarze