Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierogi z kapustą i grzybami

Opis wykonania

Wigilijna kolacja nie może obejść się bez pierogów z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom farsz na pierogi z kapustą i grzybami nie jest trudny do przygotowania. Przepis na pierogi z kapustą i grzybami jest prosty, ma niewiele składników, ale jednocześnie jest pełen smaku.

  1. Grzyby namaczaj w zimnej wodzie przez noc.

  2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej sól. Do gorącej wody włóż masło i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dokładnie je wymieszaj i stopniowo dolewaj do mąki cały czas mieszając.

  3. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję i zrobi się sprężyste. Następnie zawiń je w ścierkę lub folię spożywczą i odstaw w chłodne miejsce.

  4. Grzyby ugotuj w wodzie z moczenia z dodatkiem liścia laurowego oraz ziel angielskich. Gotuj do momentu, aż grzyby będą miękkie.

  5. W tym samym czasie marchew zetrzyj na tarce na grubym oczku. Dodaj do odciśniętej i posiekanej drobno kapusty. Całość wymieszaj.

  6. Grzyby osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kapusty.

  7. Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Szklanką lub foremką wykrawaj koła z ciasta.

  8. Farsz  z kapusty i grzybów nakładaj łyżeczką na wycięte koła z ciasta. Pierogi gotuj 2-3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.