Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wigilijna kolacja nie może obejść się bez pierogów z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom farsz na pierogi z kapustą i grzybami nie jest trudny do przygotowania. Przepis na pierogi z kapustą i grzybami jest prosty, ma niewiele składników, ale jednocześnie jest pełen smaku.

Składniki

Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
30 g masła
Szczypta soli

Farsz:
300 g kapusty kiszonej
100 g grzybów suszonych
1 marchew
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Grzyby namaczaj w zimnej wodzie przez noc.

Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej sól. Do gorącej wody włóż masło i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie dokładnie je wymieszaj i stopniowo dolewaj do mąki cały czas mieszając.

Porada

Dzięki robotowi kuchennemu MaxxiMUM znacznie szybciej przygotujesz pierogi z kapustą. Z pomocą robota zagnieciesz ciasto, rozwałkujesz je, poszatkujesz kapustę oraz zetrzesz marchew do kapusty.

Bosh Logo
Bosh

Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję i zrobi się sprężyste. Następnie zawiń je w ścierkę lub folię spożywczą i odstaw w chłodne miejsce.

Grzyby ugotuj w wodzie z moczenia z dodatkiem liścia laurowego oraz ziel angielskich. Gotuj do momentu, aż grzyby będą miękkie.

W tym samym czasie marchew zetrzyj na tarce na grubym oczku. Dodaj do odciśniętej i posiekanej drobno kapusty. Całość wymieszaj.

Grzyby osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do kapusty.

Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Szklanką lub foremką wykrawaj koła z ciasta.

Farsz  z kapusty i grzybów nakładaj łyżeczką na wycięte koła z ciasta. Pierogi gotuj 2-3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Najlepsze pierogi oczywiście z masełkiem i cebulka
Pafwvcio
Tradycyjna polska potrawa <3
Monka
Ulubione pierogi mojego męża zawsze odsmażane 😉
MiszelPiszel
Najlepsze podsmażane!Złociste,lekko chrupiące i pachnące grzybami - niebo w gębie!