Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

To jedna z najbardziej tradycyjnych potraw, której magia zawiera się w farszu. Te zrobione przez nasze babcie nie mają sobie równych. Zadomowione w Polsce, na Wschodzie znane są jako...

Czytaj więcej
Pierogi z mięsem
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół
Pierogi z mięsem
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5

Pieróg z mięsem
Ilośc porcji

4

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie

 

To jedna z najbardziej tradycyjnych potraw, której magia zawiera się w farszu. Te zrobione przez nasze babcie nie mają sobie równych. Zadomowione w Polsce, na Wschodzie znane są jako pielmieni. Smakują zarówno w klasycznej wersji prosto z wody, jak i w wersji odsmażanej – z cebulką lub skwarkami.

Jakie mięso do pierogów?

Farsz do pierogów z mięsem może mieć najróżniejszą postać. Użyć do niego można zarówno mięsa drobiowego, jak i wołowego czy wieprzowego. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie mięsa z rosołu – dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Pierogi z mięsem z rosołu

Drobiowy, wołowy, a może drobiowo-wołowy? W zależności od tego jaki rodzaj mięsa wykorzystamy w rosole, taki otrzymamy farsz. Mięso wołowe dodajemy do niego razem z tłuszczem. Do farszu sprawdzą się również ugotowane w rosole warzywa. Ubogacić go można pieczarkami i cebulą. Wszystkie składniki łączymy, mieląc je w maszynce, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy jajko. Gotowe!

Pierogi z mięsem mielonym

Do pierogów użyć możemy również surowego mięsa mielonego ­– drobiowego, wieprzowego lub wołowego, pełna dowolność! To szybki i łatwy przepis. Do mięsa wystarczy dodać zeszkloną cebulkę, czosnek oraz sól i pieprz. Można dodać także odrobinę wody.