Pierogi z mięsem
To jedna z najbardziej tradycyjnych potraw, której magia zawiera się w farszu. Te zrobione przez nasze babcie nie mają sobie równych. Zadomowione w Polsce, na Wschodzie znane są jako...
Czytaj więcej
To jedna z najbardziej tradycyjnych potraw, której magia zawiera się w farszu. Te zrobione przez nasze babcie nie mają sobie równych. Zadomowione w Polsce, na Wschodzie znane są jako pielmieni. Smakują zarówno w klasycznej wersji prosto z wody, jak i w wersji odsmażanej – z cebulką lub skwarkami.
Jakie mięso do pierogów?
Farsz do pierogów z mięsem może mieć najróżniejszą postać. Użyć do niego można zarówno mięsa drobiowego, jak i wołowego czy wieprzowego. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie mięsa z rosołu – dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Pierogi z mięsem z rosołu
Drobiowy, wołowy, a może drobiowo-wołowy? W zależności od tego jaki rodzaj mięsa wykorzystamy w rosole, taki otrzymamy farsz. Mięso wołowe dodajemy do niego razem z tłuszczem. Do farszu sprawdzą się również ugotowane w rosole warzywa. Ubogacić go można pieczarkami i cebulą. Wszystkie składniki łączymy, mieląc je w maszynce, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy jajko. Gotowe!
Pierogi z mięsem mielonym
Do pierogów użyć możemy również surowego mięsa mielonego – drobiowego, wieprzowego lub wołowego, pełna dowolność! To szybki i łatwy przepis. Do mięsa wystarczy dodać zeszkloną cebulkę, czosnek oraz sól i pieprz. Można dodać także odrobinę wody.