Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekko pikantne pierogi z mięsem to idealna propozycja na obiad.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
Szczypta soli
250 g fileta z kurczaka
3 łyżki kukurydzy
1 czerwona cebula
½ papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki kuminu
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Mięso zmiel w maszynce. Cebulę obierz i drobno pokrój. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.

Cebulę podsmaż na oleju, a gdy zacznie się rumienić dodaj mięso. Po chwili na patelnię dodaj paprykę oraz pomidory. Podsmażaj wszystko razem cały czas mieszając.

Porada

Jeśli zostanie Ci trochę farszu, możesz dodać do niego pomidory tworząc sos, którym możesz polać ugotowane pierogi.

Bosh Logo
Bosh

Następnie wymieszaj przecier z musztardą, przyprawami i miodem. Sos dodaj na patelnię i dokładnie wymieszaj z resztą składników. Doprowadź do wrzenia i dodaj kukurydzę. Zdejmij z ognia i przestudź.

Mąkę przesyp do miski i dodaj sól. Stopniowo dolewaj ciepłej wody cały czas mieszając. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Na każdym umieść łyżkę wystudzonego farszu.

Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj około 3 minut od wpłynięcia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Bardzo często robię pierogi z mięsem z rosołu. Wspaniała uczta!

Powiązane przepisy