Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekko pikantne pierogi z mięsem to idealna propozycja na obiad.

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
Szczypta soli
250 g fileta z kurczaka
3 łyżki kukurydzy
1 czerwona cebula
½ papryki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki kuminu
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Mięso zmiel w maszynce. Cebulę obierz i drobno pokrój. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.

Cebulę podsmaż na oleju, a gdy zacznie się rumienić dodaj mięso. Po chwili na patelnię dodaj paprykę oraz pomidory. Podsmażaj wszystko razem cały czas mieszając.

Porada

Mięso z kurczaka możesz zastąpić wołowiną.



Bosh Logo
Bosh

Następnie wymieszaj przecier z musztardą, przyprawami i miodem. Sos dodaj na patelnię i dokładnie wymieszaj z resztą składników. Doprowadź do wrzenia i dodaj kukurydzę. Zdejmij z ognia i przestudź.

Mąkę przesyp do miski i dodaj sól. Stopniowo dolewaj ciepłej wody cały czas mieszając. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Na każdym umieść łyżkę wystudzonego farszu.

Pierogi wrzuć do wrzątku i gotuj około 3 minut od wpłynięcia.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Bardzo często robię pierogi z mięsem z rosołu. Wspaniała uczta!
Pafwvcio
Moje ulubione pierogi :D !