Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieróg z nadzieniem z mięsa siekanego i kiszonej kapusty.

Składniki

forma do sufletów o średnicy 30 cm
Ciasto drożdżowe:
400 g mąki
opakowanie suszonych drożdźy
1 szczypta soli
jajko
80 g margaryny
1 szczypta cukru
125 ml mleka
Nadzienie z siekanego mięsa:
bułka
cebula
2 łyżka oleju z oliwek
jajko
250 g zmieszanego mięsa siekanego (np. wieprz./wołow./ lub ciel./baran.)
sól, pieprz, przyprawa prowansalska
Nadzienie z kiszonej kapusty:
jabłka
cebula
250 g kiszonej kapusty
2 łyżka oleju z oliwek
1/8 l białego wina
jagody jałowca
cukier, sól
masło lub margaryna do posmarowania formy

Opis wykonania

Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia. Namoczyć bułkę w wodzie i wycisnąć. Obrać cebulę z łupin i pokroić w kostki. Pokrojoną cebulę i mięso siekane przez ok. 15 min. poddusić na oliwie. Dodać bułkę i jajko, wymieszać i następnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Jabłka umyć, obrać i wykroić gniazda nasienne. Obrać cebule z łupin. Jabłka i cebulę pokroić na drobną kostkę i z pozostałymi składnikami doprowadzić do gotowania. 15 minut gotować na małym ogniu. Posmarować tłuszczem formę do sufletów. Ciasto rozwałkować i wyciąć przykrycie o wielkości formy sufletowej. Resztą ciasta wyłożyć dno i brzegi formy. Ciasto na dnie formy wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Na przemian nakładać nadzienie z mięsa siekanego i kiszoną kapustę. Ułożyć przykrycie, posmarować masłem i wielokrotnie nakłuć patyczkiem. Dzięki temu w czasie pieczenia może się ulatniać powstająca w cieście para. Piec jak podano. Pieróg z mięsem podawać na gorąco w formie sufletowej. Sposób nastawiania: grzanie intensywne 180-200⁰C, 60-65 minut. Wskazówka: bez stosowania grzania intensywnego należy piec w następujący sposób: grzanie górne/dolne 180-200⁰C, 65-70 minut. Ustawić formę na patelni uniwersalnej na wysokości 1.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Pyszne pierogi, tu na zdjęciu farsz mięsny. Tradycyjne danie :)
Lalaxo
Mięso do farszu mięsnego prosto z domowego rosołu. Mniam!