Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pieróg z mięsem

Opis wykonania

Pieróg z nadzieniem z mięsa siekanego i kiszonej kapusty.

Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia. Namoczyć bułkę w wodzie i wycisnąć. Obrać cebulę z łupin i pokroić w kostki. Pokrojoną cebulę i mięso siekane przez ok. 15 min. poddusić na oliwie. Dodać bułkę i jajko, wymieszać i następnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Jabłka umyć, obrać i wykroić gniazda nasienne. Obrać cebule z łupin. Jabłka i cebulę pokroić na drobną kostkę i z pozostałymi składnikami doprowadzić do gotowania. 15 minut gotować na małym ogniu. Posmarować tłuszczem formę do sufletów. Ciasto rozwałkować i wyciąć przykrycie o wielkości formy sufletowej. Resztą ciasta wyłożyć dno i brzegi formy. Ciasto na dnie formy wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Na przemian nakładać nadzienie z mięsa siekanego i kiszoną kapustę. Ułożyć przykrycie, posmarować masłem i wielokrotnie nakłuć patyczkiem. Dzięki temu w czasie pieczenia może się ulatniać powstająca w cieście para. Piec jak podano. Pieróg z mięsem podawać na gorąco w formie sufletowej.
Sposób nastawiania: grzanie intensywne 180-200⁰C, 60-65 minut.
Wskazówka: bez stosowania grzania intensywnego należy piec w następujący sposób: grzanie górne/dolne 180-200⁰C, 65-70 minut. Ustawić formę na patelni uniwersalnej na wysokości 1.