Pierogi z serem
Pierogi to klasyczne danie kuchni polskiej. Podajemy je na przeróżne sposoby – mięsne, jarskie, z owocami, z serem, wytrawnie i słodko. Gotowane, pieczone, smażone. Każdy zapewne ma swoje ulubione...
Czytaj więcej
Pierogi to klasyczne danie kuchni polskiej. Podajemy je na przeróżne sposoby – mięsne, jarskie, z owocami, z serem, wytrawnie i słodko. Gotowane, pieczone, smażone. Każdy zapewne ma swoje ulubione rodzaje pierogów, a każda gospodyni jest w posiadaniu tajemnego przepisu na najlepsze pierogi. Z serem na słodko czy też z mięsem i smażone – warto choć raz spróbować zrobić je samodzielnie. A jak?
Farsz do pierogów z serem (i nie tylko)
Jaki ser do pierogów wybrać – to pierwsze i najważniejsze pytanie, jeśli chcemy wykonać domowe pierogi z serem. Na słodko czy wytrawnie – na farsz do pierogów z serem sprawdzi się twaróg półtłusty. Warto wybrać taki już przemielony albo zmielić go w domu za pomocą maszynki do mielenia.
A jak wykonać domowe pierogi z serem? Zacznijmy od propozycji na najprostszy i najbardziej klasyczny przepis – bo choć można robić pierogi z serem i owocami albo pierogi z serem i budyniem – to ten tradycyjny przepis jest podstawą. Jeśli mowa o pierogach z serem, to nie zapominajmy też o innej klasyce – mianowicie o pierogach ruskich, gdzie farsz składa się z sera, ziemniaków i podsmażanej cebuli.
Pierogi z serem nie zawsze muszą oznaczać dodatek sera twarogowego. Możemy iść w nich o krok dalej i wykorzystać inne sery, takie jak ricotta, mascarpone czy parmezan. Jedną z naszych ulubionych propozycji na tego rodzaju pierogi są zielone pierożki z włoskimi serami. Smacznego!