Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pierogi szpinakowe z mascarpone i parmezanem

Pierogi szpinakowe z mascarpone i parmezanem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pierogi w soczyście zielonym kolorze to przepyszne danie wegetariańskie. Podwójnie szpinakowe, zaskakująco pyszne!

Składniki

400 g mąka pszenna
200 g rozmrożony szpinak
1 szt. jajko
sól
2 łyżka olej
400 g mrożony szpinak
czosnek
3 łyżka mascarpone
2 łyżka tarty parmezan
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Opis wykonania

Przygotować ciasto: Rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak (200g) zmiksować blenderem na gładką papkę. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wsypać sól i wbić jajko. Dodać szpinak i olej, zagniatać ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, można dodać odrobinę ciepłej wody. Wyrabiać przez około 5 minut, po czym uformować z ciasta kulę i przykryć ją ściereczką. Odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz: szpinak (400 g) umieścić w garnku i rozmrozić na średnim ogniu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone i parmezanem. Odstawić do czasu przygotowania pierogów. Ciasto rozwałkować na cienkie płaty, wykrawać z nich koła. Na środku każdego nakładać łyżeczkę farszu. Dokładnie sklejać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli. Wrzucać pierogi na wrzątek, lekko zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez około 5-7 minut od czasu, aż wypłyną na wierzch. Podawać z jogurtem naturalnym lub podsmażoną cebulką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych