Pierogi szpinakowe z mascarpone i parmezanem
4 porcje
Średnie
Składniki
Pierogi szpinakowe z mascarpone i parmezanem
Pierogi szpinakowe z mascarpone i parmezanem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotować ciasto: Rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak (200g) zmiksować blenderem na gładką papkę. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołek, wsypać sól i wbić jajko. Dodać szpinak i olej, zagniatać ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, można dodać odrobinę ciepłej wody. Wyrabiać przez około 5 minut, po czym uformować z ciasta kulę i przykryć ją ściereczką. Odstawić na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz: szpinak (400 g) umieścić w garnku i rozmrozić na średnim ogniu. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać z serkiem mascarpone i parmezanem. Odstawić do czasu przygotowania pierogów. Ciasto rozwałkować na cienkie płaty, wykrawać z nich koła. Na środku każdego nakładać łyżeczkę farszu. Dokładnie sklejać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli. Wrzucać pierogi na wrzątek, lekko zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez około 5-7 minut od czasu, aż wypłyną na wierzch. Podawać z jogurtem naturalnym lub podsmażoną cebulką.
Komentarze