Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pierogi z serem

Opis wykonania

Pierogi nie mogą się znudzić. Do wyboru masz mnóstwo wersji. Tym razem pierogi na słodko, wypełnione po brzegi nadzieniem serowym. Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego słodki farsz z waniliową nutą.

Pierogi z serem - krok 1

Przygotuj farsz: ser umieść w misce i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. Dodaj żółtko, cukier, cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, tak by uzyskać jednolitą masę. Odstaw.

Pierogi z serem - krok 2

Składniki na ciasto (przesianą mąkę,  jajko, masło, sól) umieść w misce. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta. Szybciej uporasz się z przygotowaniem ciasta, korzystając z robota kuchennego.

Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

Pierogi z serem - krok 3

Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi i dociśnij za pomocą widelca.

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.

Bosch do kuchni