


Pierogi nie mogą się znudzić. Do wyboru masz mnóstwo wersji. Tym razem pierogi na słodko, wypełnione po brzegi nadzieniem serowym. Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego słodki farsz z waniliową nutą.
Przygotuj farsz: ser umieść w misce i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. Dodaj żółtko, cukier, cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, tak by uzyskać jednolitą masę. Odstaw.
Składniki na ciasto (przesianą mąkę, jajko, masło, sól) umieść w misce. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta. Szybciej uporasz się z przygotowaniem ciasta, korzystając z robota kuchennego.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.
Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi i dociśnij za pomocą widelca.
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.
Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.