Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Pierogi nie mogą się znudzić. Do wyboru masz mnóstwo wersji. Tym razem pierogi na słodko, wypełnione po brzegi nadzieniem serowym. Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego słodki farsz z waniliową nutą.

Składniki

Farsz:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego jednokrotnie
1 żółtko
3 łyżki cukru
1 laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko
ok. 3/4 szklanki wody
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
515.3 kcal
Tłuszcz
16.6 g
Węglowodany
62 g
Błonnik
29.2 g
Białko
1.5 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Przygotuj farsz: ser umieść w misce i rozgnieć dokładnie za pomocą widelca. Dodaj żółtko, cukier, cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, tak by uzyskać jednolitą masę. Odstaw.

Składniki na ciasto (przesianą mąkę,  jajko, masło, sól) umieść w misce. Stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta. Szybciej uporasz się z przygotowaniem ciasta, korzystając z robota kuchennego.

Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.

Bosh Logo
Bosh

Na środku każdego z nich umieść farsz. Pierogi złóż na pół, dokładnie zlep brzegi i dociśnij za pomocą widelca.

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i partiami wkładaj pierogi. Gotuj na niewielkiej mocy płyty grzewczej przez około 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

Ugotowane wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na talerz.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Koniecznie przed podaniem należy polać pierogi masłem z bułką tartą ;)
Paulina24
Od zawsze robiłam ciasto na pierogi z ziemniaków, ale ten przepis jest o wiele szybszy. Chyba zostanie moim ulubionym.
MiszelPiszel
Pyszne! Polecam z polewą z jagód.