Pierogi ze szpinakiem
Pierogi w polskiej kuchni to wielowiekowa tradycja. Niemniej, na przestrzeni lat znacznie się rozwinęła. Oprócz klasycznych pierogów z owocami zjadanych latem lub też pierogów w wersji wytrawnej – z...
Czytaj więcej
Pierogi w polskiej kuchni to wielowiekowa tradycja. Niemniej, na przestrzeni lat znacznie się rozwinęła. Oprócz klasycznych pierogów z owocami zjadanych latem lub też pierogów w wersji wytrawnej – z mięsem, serem czy kapustą i grzybami – dużą popularnością cieszą się obecnie pierogi ze szpinakiem.
Jak zrobić pierogi ze szpinakiem?
Przepis na pierogi ze szpinakiem powinien przede wszystkim zawierać odpowiednie proporcje i składniki na dobre ciasto, które zawsze jest podstawą. Warto zasięgnąć tej wiedzy u babć, cioć i znajomych, choć dobrych przepisów na pierogi nie brak również na kulinarnych blogach. W zależności od preferencji smakowych, warto skupić się na tym, jak przyrządzimy szpinakowy farsz do pierogów. Niektórzy do szpinaku dodają ser, np. fetę. By przygotować pierogi ze szpinakiem i fetą, potrzebować będziemy świeżego lub mrożonego szpinaku, czosnku (opcjonalnie cebuli), pieprzu, soli i wspomnianego sera. Na maśle podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak i smażymy razem, czekając aż nadmiar wody odparuje. Na koniec dodajemy ser, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.