Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi w polskiej kuchni to wielowiekowa tradycja. Niemniej, na przestrzeni lat znacznie się rozwinęła. Oprócz klasycznych pierogów z owocami zjadanych latem lub też pierogów w wersji wytrawnej – z...

Czytaj więcej
Pierogi ze szpinakiem
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Pierogi w polskiej kuchni to wielowiekowa tradycja. Niemniej, na przestrzeni lat znacznie się rozwinęła. Oprócz klasycznych pierogów z owocami zjadanych latem lub też pierogów w wersji wytrawnej – z mięsem, serem czy kapustą i grzybami – dużą popularnością cieszą się obecnie pierogi ze szpinakiem.

Jak zrobić pierogi ze szpinakiem?

Przepis na pierogi ze szpinakiem powinien przede wszystkim zawierać odpowiednie proporcje i składniki na dobre ciasto, które zawsze jest podstawą. Warto zasięgnąć tej wiedzy u babć, cioć i znajomych, choć dobrych przepisów na pierogi nie brak również na kulinarnych blogach. W zależności od preferencji smakowych, warto skupić się na tym, jak przyrządzimy szpinakowy farsz do pierogów. Niektórzy do szpinaku dodają ser, np. fetę. By przygotować pierogi ze szpinakiem i fetą, potrzebować będziemy świeżego lub mrożonego szpinaku, czosnku (opcjonalnie cebuli), pieprzu, soli i wspomnianego sera. Na maśle podsmażamy czosnek, dodajemy szpinak i smażymy razem, czekając aż nadmiar wody odparuje. Na koniec dodajemy ser, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.