Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pierogi ze szpinakiem i wędzonym serem

Pierogi ze szpinakiem i wędzonym serem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Źle przyrządzony szpinak był dla wielu osób zmorą dzieciństwa, ale dobrze doprawiony smakuje naprawdę wyśmienicie.

Składniki

2 szklanka mąka pszenna
1 szt. jajko
1/2 szklanka ciepła woda
3 łyżka olej
1 szczypta sól
450 g szpinak
15 dkg ser wędzony
3 szt. zabki czosnku
1 szt. cebula
2 łyżka masło
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 szt. gałązka świeżej bazylii
1 szczypta chilii

Opis wykonania

Mąkę, olej, jajko, wodę i szczyptę soli łączymy ze sobą i wyrabiamy na stolnicy. Szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy z niego wodę, przekładamy na sitko w celu odsączenia nadmiaru wody. Na patelni topimy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę- szklimy. Do całości wrzucamy odsączony szpinak i wszystko razem dusimy około 8-10 minut, aby smaki się połączyły. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Po wystudzeniu łączymy szpinak z serem wędzonym startym na tarce i posiekaną bazylią. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, z których wykrawamy krążki, na każdy układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia. Podajemy okraszone roztopionym masłem z listkami bazylii.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Klasyczny i sprawdzony przepis