Pierogi ze szpinakiem i wędzonym serem
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pierogi ze szpinakiem i wędzonym serem
Pierogi ze szpinakiem i wędzonym serem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę, olej, jajko, wodę i szczyptę soli łączymy ze sobą i wyrabiamy na stolnicy. Szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy z niego wodę, przekładamy na sitko w celu odsączenia nadmiaru wody. Na patelni topimy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę- szklimy. Do całości wrzucamy odsączony szpinak i wszystko razem dusimy około 8-10 minut, aby smaki się połączyły. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Po wystudzeniu łączymy szpinak z serem wędzonym startym na tarce i posiekaną bazylią. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, z których wykrawamy krążki, na każdy układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia. Podajemy okraszone roztopionym masłem z listkami bazylii.
Komentarze