Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Piwo jasne

Piwo jasne

Piwa jasne w Polsce cieszą się znacznie większą popularnością niż piwa ciemne. Schłodzone doskonale orzeźwiają i gaszą pragnienie. Zwracają również uwagę swoim owocowym aromatem. Rodzaje jasnego piwa Pilzner (pils)...

Czytaj więcej
Piwo jasne
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Piwa jasne w Polsce cieszą się znacznie większą popularnością niż piwa ciemne. Schłodzone doskonale orzeźwiają i gaszą pragnienie. Zwracają również uwagę swoim owocowym aromatem.

Rodzaje jasnego piwa

Pilzner (pils) – wywodzące się z Czech, często nazywane po prostu piwem jasnym. Charakteryzuje się złotą barwą. Jest klarowne, orzeźwiające, z wyczuwalną nutą chmielu oraz o kwiatowym aromacie. Tradycyjnie do produkcji pilznera wykorzystuje się słód pilzneński oraz żatecki chmiel.

Helles – często nazywany również niemieckim pilznerem. W porównaniu ze czeskim piwem jest ono bardziej wytrawne, z intensywniejszym chmielowym smakiem. Dzięki temu jest przyjemnie orzeźwiające.

Pils amerykański – pochodzące ze Stanów piwo, w porównaniu z klasycznym czeskim pilznerem, jest znacznie bardziej chmielowe,co przekłada się na jego intensywny aromat. Po nalaniu piwa do kufla rozchodzi się wyraźny zapach cytrusów, owoców tropikalnych oraz żywicy.

Hefeweizen – pochodzące z Niemiec piwo łączące w sobie drożdże oraz ziarna pszenicy. W smaku wyczuwalna jest lekka goryczka, drożdżowy posmak oraz owocowe nuty (najczęściej cytrusy).  Piwa hefeweizen mają jasną barwę i gęstą pianę. Aby nie stracić drożdżowego posmaku nie są filtrowane, przez co mogą być lekko mętne.

Marcowe – w Niemczech spotykane również pod nazwą Oktoberfest. Swoją nazwę zawdzięcza nazwie miesiąca, w którym był warzony. Marcowe uznawane jest za mocniejszą i bardziej słodową wersję pilsa. Ze względu na wyższą słodowość, w piwie wyczuwalne są nuty pieczywa oraz karmelu. Piwo charakteryzuje się ciemnozłotą barwą.

Lager wiedeński – zbliżone smakiem do piwa marcowego. Podobnie i w tym piwie wyczuwalne są nuty pieczonego pieczywa oraz karmelu. Wiedeński lager charakteryzuje się wyższą goryczką oraz ciemnobursztynową i miedzianą barwą.

Koźlak (bock) – wywodzące się z Niemiec piwa intensywniejsze w smaku i o wyższej zawartości alkoholu niż piwa marcowe. Podczas picia zdecydowanie wyczuwalne są nuty słodowe. Na tle innych piw koźlak wyróżnia się ciemniejszą barwą, wpadającą w brąz.