Piwo jasne
Piwa jasne w Polsce cieszą się znacznie większą popularnością niż piwa ciemne. Schłodzone doskonale orzeźwiają i gaszą pragnienie. Zwracają również uwagę swoim owocowym aromatem. Rodzaje jasnego piwa Pilzner (pils)...
Czytaj więcej
Piwa jasne w Polsce cieszą się znacznie większą popularnością niż piwa ciemne. Schłodzone doskonale orzeźwiają i gaszą pragnienie. Zwracają również uwagę swoim owocowym aromatem.
Rodzaje jasnego piwa
Pilzner (pils) – wywodzące się z Czech, często nazywane po prostu piwem jasnym. Charakteryzuje się złotą barwą. Jest klarowne, orzeźwiające, z wyczuwalną nutą chmielu oraz o kwiatowym aromacie. Tradycyjnie do produkcji pilznera wykorzystuje się słód pilzneński oraz żatecki chmiel.
Helles – często nazywany również niemieckim pilznerem. W porównaniu ze czeskim piwem jest ono bardziej wytrawne, z intensywniejszym chmielowym smakiem. Dzięki temu jest przyjemnie orzeźwiające.
Pils amerykański – pochodzące ze Stanów piwo, w porównaniu z klasycznym czeskim pilznerem, jest znacznie bardziej chmielowe,co przekłada się na jego intensywny aromat. Po nalaniu piwa do kufla rozchodzi się wyraźny zapach cytrusów, owoców tropikalnych oraz żywicy.
Hefeweizen – pochodzące z Niemiec piwo łączące w sobie drożdże oraz ziarna pszenicy. W smaku wyczuwalna jest lekka goryczka, drożdżowy posmak oraz owocowe nuty (najczęściej cytrusy). Piwa hefeweizen mają jasną barwę i gęstą pianę. Aby nie stracić drożdżowego posmaku nie są filtrowane, przez co mogą być lekko mętne.
Marcowe – w Niemczech spotykane również pod nazwą Oktoberfest. Swoją nazwę zawdzięcza nazwie miesiąca, w którym był warzony. Marcowe uznawane jest za mocniejszą i bardziej słodową wersję pilsa. Ze względu na wyższą słodowość, w piwie wyczuwalne są nuty pieczywa oraz karmelu. Piwo charakteryzuje się ciemnozłotą barwą.
Lager wiedeński – zbliżone smakiem do piwa marcowego. Podobnie i w tym piwie wyczuwalne są nuty pieczonego pieczywa oraz karmelu. Wiedeński lager charakteryzuje się wyższą goryczką oraz ciemnobursztynową i miedzianą barwą.
Koźlak (bock) – wywodzące się z Niemiec piwa intensywniejsze w smaku i o wyższej zawartości alkoholu niż piwa marcowe. Podczas picia zdecydowanie wyczuwalne są nuty słodowe. Na tle innych piw koźlak wyróżnia się ciemniejszą barwą, wpadającą w brąz.