PIEROGI Z KAPUCHOM I ŁOSOSIEM W OMAŚCIE Z BIERA
4 porcje
Średnie
Składniki
PIEROGI Z KAPUCHOM I ŁOSOSIEM W OMAŚCIE Z BIERA
PIEROGI Z KAPUCHOM I ŁOSOSIEM W OMAŚCIE Z BIERA
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Nadzienie: Ryba wciepać do gorkiego (wrzucić do wrzątku) i czekać aż się uważy, (aż się ugotuje) wywalić z gora – wystydzić( wyciągnąć z garnka). Kapusta mocno pociachać, wciepać na gorąco blacha i myrdać, aż bydzie się szkliło, wloć szolka biera, zawryć pokrywkom i dusić. Aprikołza podziabać szpadlem(widelcem), wciepać do gora i wyłączyć. Pomerdać, doprawić solą pieprzem. Poczekoć az nie bydzie gorkie (Poczekać, aż nie będzie gorące). Rozdziabana ryba dociepnąć i wymerdać w gorze w kapuchą. Fajrant – gotowe.
Omasta: Biera wloć do gora razem z miodem, dobrze wymerdać, dociepnąć cynamon i sok z cytryny. Wolno nad fajerem ważyć, aż bydzie lepkie (zgęstnieje) Mąka: Ciepąć na stolnica, zrobić w nim dziro i po lekku loć ciepło woda, wciepać trocha soli. Potym macoć ciasto az bydzie glanc godkie. Nudelkulą rozkulać (wałkiem rozwałkować) cyńko ciasto i ciachać szolkom wiele koła. Każde z łosobna nadziać rybą z kapustom, zaklepić. Jak wszystkie bydom wyrobione, wciepać je na gorko woda. Poczekać aż wypłyną na wierch (na górę).
Komentarze