Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby

Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Trudne

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Czy da się odtworzyć panierkę z ulubionego zestawu fish&chips? Tak! Wystarczy odpowiednio gęste ciasto naleśnikowe i mocno rozgrzany olej, a przygotujesz w swojej kuchni to pyszne angielskie danie.

Opis wykonania

Filet rybny osusz dokładnie papierowymi ręcznikami. 

Pokrój rybę na porcje na jeden kęs, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Do miski wlej chłodne piwo, dodaj jajko, sól, pieprz i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj. 

Do płynnej masy dodaj oba rodzaje mąki, wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciasto powinno mieć lejącą, gęstą konsystencję, tak aby zanurzona w nim łyżka pokrywała się jednolitą 1-2 milimetrową warstwą ciasta, które z niej nie spływa. W razie potrzeby wyreguluj konsystencję masy z pomocą dodatkowej porcji mąki, lub wody. Zbyt gęste ciasto spowoduje, że panierka będzie gruba i trudno będzie usmażyć rybę na chrupiąco.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

W garnku rozgrzej olej do temperatury 180-185 st C. Oleju użyj tyle, aby w całości mogło się w nim jednorazowo zanurzyć kilka kawałków ryby.

Kawałki ryby nabijaj na widelec, lub patyczek do szaszłyków, a następnie maczaj w ciesćie, takby masa naleśnikowa dokładnie pokryła rybę. Przytrzymaj rybę nad miską z ciastem przez 1-2 sekundy, aby nadmiar panierki spadł z powrotem do ciasta.

Rybę smaż na płycie grzewczej przez 2-3 minuty do czasu, aż każda porcja nabierze złotego koloru. 

Każdy kawałek odsącz przez chwilę z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie przełóż na metalową kratkę.

Podawaj zaraz po usmażeniu, z dodatkiem pieczonych ziemniaków i sosu tatarskiego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych