Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby

Opis wykonania

Czy da się odtworzyć panierkę z ulubionego zestawu fish&chips? Tak! Wystarczy odpowiednio gęste ciasto naleśnikowe i mocno rozgrzany olej, a przygotujesz w swojej kuchni to pyszne angielskie danie.

Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby - krok 1

Filet rybny osusz dokładnie papierowymi ręcznikami. 

Pokrój rybę na porcje na jeden kęs, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby - krok 2

Do miski wlej chłodne piwo, dodaj jajko, sól, pieprz i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj. 

Do płynnej masy dodaj oba rodzaje mąki, wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciasto powinno mieć lejącą, gęstą konsystencję, tak aby zanurzona w nim łyżka pokrywała się jednolitą 1-2 milimetrową warstwą ciasta, które z niej nie spływa. W razie potrzeby wyreguluj konsystencję masy z pomocą dodatkowej porcji mąki, lub wody. Zbyt gęste ciasto spowoduje, że panierka będzie gruba i trudno będzie usmażyć rybę na chrupiąco.

Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby - krok 3

W garnku rozgrzej olej do temperatury 180-185 st C. Oleju użyj tyle, aby w całości mogło się w nim jednorazowo zanurzyć kilka kawałków ryby.

Kawałki ryby nabijaj na widelec, lub patyczek do szaszłyków, a następnie maczaj w ciesćie, takby masa naleśnikowa dokładnie pokryła rybę. Przytrzymaj rybę nad miską z ciastem przez 1-2 sekundy, aby nadmiar panierki spadł z powrotem do ciasta.

Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby - krok 4

Rybę smaż na płycie grzewczej przez 2-3 minuty do czasu, aż każda porcja nabierze złotego koloru. 

Każdy kawałek odsącz przez chwilę z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie przełóż na metalową kratkę.

Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby - krok 5

Podawaj zaraz po usmażeniu, z dodatkiem pieczonych ziemniaków i sosu tatarskiego.

Bosch do kuchni