Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby
![Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby](https://akademiasmaku.pl/storage/7810/conversions/geste-ciasto-nalesnikowe-do-smazonej-ryby-4992-single.webp)
4 porcje
20 min
Trudne
5 (Ilość ocen: 1)
Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby
Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9918/conversions/EL8tUZIKms2fDO-thumb.webp)
Filet rybny osusz dokładnie papierowymi ręcznikami.
Pokrój rybę na porcje na jeden kęs, dopraw solą i pieprzem do smaku.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9919/conversions/5tJbRVm8gEUBbP-thumb.webp)
Do miski wlej chłodne piwo, dodaj jajko, sól, pieprz i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj.
Do płynnej masy dodaj oba rodzaje mąki, wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto powinno mieć lejącą, gęstą konsystencję, tak aby zanurzona w nim łyżka pokrywała się jednolitą 1-2 milimetrową warstwą ciasta, które z niej nie spływa. W razie potrzeby wyreguluj konsystencję masy z pomocą dodatkowej porcji mąki, lub wody. Zbyt gęste ciasto spowoduje, że panierka będzie gruba i trudno będzie usmażyć rybę na chrupiąco.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9920/conversions/VEtr7SZk0AtCy6-thumb.webp)
W garnku rozgrzej olej do temperatury 180-185 st C. Oleju użyj tyle, aby w całości mogło się w nim jednorazowo zanurzyć kilka kawałków ryby.
Kawałki ryby nabijaj na widelec, lub patyczek do szaszłyków, a następnie maczaj w ciesćie, takby masa naleśnikowa dokładnie pokryła rybę. Przytrzymaj rybę nad miską z ciastem przez 1-2 sekundy, aby nadmiar panierki spadł z powrotem do ciasta.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9921/conversions/ZqZOfdZhaSyJwL-thumb.webp)
Rybę smaż na płycie grzewczej przez 2-3 minuty do czasu, aż każda porcja nabierze złotego koloru.
Każdy kawałek odsącz przez chwilę z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie przełóż na metalową kratkę.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/9922/conversions/F2Pvsz3TYFb3AJ-thumb.webp)
Podawaj zaraz po usmażeniu, z dodatkiem pieczonych ziemniaków i sosu tatarskiego.
Komentarze