Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby
4 porcje
20 min
Trudne
5 (Ilość ocen: 1)
Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby
Gęste ciasto naleśnikowe do smażonej ryby
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filet rybny osusz dokładnie papierowymi ręcznikami.
Pokrój rybę na porcje na jeden kęs, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Do miski wlej chłodne piwo, dodaj jajko, sól, pieprz i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj.
Do płynnej masy dodaj oba rodzaje mąki, wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto powinno mieć lejącą, gęstą konsystencję, tak aby zanurzona w nim łyżka pokrywała się jednolitą 1-2 milimetrową warstwą ciasta, które z niej nie spływa. W razie potrzeby wyreguluj konsystencję masy z pomocą dodatkowej porcji mąki, lub wody. Zbyt gęste ciasto spowoduje, że panierka będzie gruba i trudno będzie usmażyć rybę na chrupiąco.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 180-185 st C. Oleju użyj tyle, aby w całości mogło się w nim jednorazowo zanurzyć kilka kawałków ryby.
Kawałki ryby nabijaj na widelec, lub patyczek do szaszłyków, a następnie maczaj w ciesćie, takby masa naleśnikowa dokładnie pokryła rybę. Przytrzymaj rybę nad miską z ciastem przez 1-2 sekundy, aby nadmiar panierki spadł z powrotem do ciasta.
Rybę smaż na płycie grzewczej przez 2-3 minuty do czasu, aż każda porcja nabierze złotego koloru.
Każdy kawałek odsącz przez chwilę z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie przełóż na metalową kratkę.
Podawaj zaraz po usmażeniu, z dodatkiem pieczonych ziemniaków i sosu tatarskiego.
Komentarze