Poziomki
Poziomki rosną dziko na łąkach i skrajach lasów. Jednak można je również uprawiać na działkach, w ogródkach, a nawet na balkonach. Niewielkich rozmiarów owoce poziomek są niezwykle aromatyczne i...
Czytaj więcej
Poziomki rosną dziko na łąkach i skrajach lasów. Jednak można je również uprawiać na działkach, w ogródkach, a nawet na balkonach. Niewielkich rozmiarów owoce poziomek są niezwykle aromatyczne i słodkie. Zaskakują swoim intensywnym smakiem. Jak najbardziej można je jeść na surowo lub przygotować z nich aromatyczne dania i przetwory. Mimo słodyczy, owoce poziomek są niskokaloryczne i w 100 g zawierają 37 kcal.
Kiedy zbierać poziomki?
W przypadku dzikich, polnych poziomek sezon na te owoce jest krótki i trwa od czerwca do lipca. Wybierając się na poziomki należy szukać ich na skraju lasu, na polanach lub w pobliży leśnych i polnych ścieżek. W przypadku samodzielnej uprawy poziomek możliwe jest wydłużenie czasu ich zbioru. Nowe odmiany poziomek owocują od czerwca aż do pierwszych przymrozków.
Co można zrobić z poziomek?
Poziomki smakują wyśmienicie jedzone prosto z krzaczka. Można je wykorzystać do przygotowania ciekawych dań i przetworów. Surowe poziomki z pewnością uatrakcyjnią owsianki, puddingi i sałatki owocowe. Można je dodać również jako element przełamania smaku w wytrawnych sałatkach. Intensywnie czerwone owoce sprawdzą się doskonale jako dodatek do koktajlu. Koktajl z poziomek można przygotować na bazie maślanki, kefiru lub jogurtu i połączyć z truskawkami, borówkami, jagodami, malinami lub czarnymi porzeczkami.
Dania z poziomkami sprawdzą się również na obiad. Pierogi, kluski, kopytka oraz makaron będą smakowały wyśmienicie z dodatkiem samych poziomek lub wymieszanych z twarożkiem. Podobnie jak w koktajlach, oprócz poziomek można wykorzystać też inne owoce jagodowe.
Poziomki można wykorzystać także do słodkich wypieków. Będą doskonałym dodatkiem do ciasta drożdżowego czy jogurtowego. Można dodać je również do masy lub zalać galaretką na wierzchu sernika lub biszkopta.
Słodycz poziomek można wykorzystać również w przetworach. Poziomki doskonale nadają się na dżem, konfiturę czy kompot.