Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jagodowe

Jagodowe

Owoce jagodowe to grupa roślin przydomowych, charakteryzujących się tym, że ich owocem jest jagoda. W większości przypadków rosną na krzewach – z wyjątkiem truskawek i poziomek. Są podobne pod...

Czytaj więcej
Jagodowe
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Owoce jagodowe to grupa roślin przydomowych, charakteryzujących się tym, że ich owocem jest jagoda. W większości przypadków rosną na krzewach – z wyjątkiem truskawek i poziomek. Są podobne pod względem uprawy.

Owoce jagodowe – jakie to?

Do owoców jagodowych zaliczamy:

  • agrest,
  • aronię,
  • maliny,
  • jagody,
  • truskawki,
  • poziomki,
  • porzeczki,
  • winogrona,
  • borówki amerykańskie,
  • żurawinę.

Owoce jagodowe – właściwości

Owoce jagodowe mają całe mnóstwo fantastycznych właściwości. To bogactwo cennych przeciwutleniaczy, mających zdolność do neutralizacji wolnych rodników. Charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego, poprawiają funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej i przeciwdziałają insulinooporności. Owoce jagodowe są źródłem witaminy C (w szczególności truskawki), K, manganu, miedzi i kwasu foliowego. Wykazują także działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe.

Owoce jagodowe – przepisy

Owoce jagodowe mają szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzają się jako samodzielna przekąska, ale w większości przypadków wykorzystywane są w deserach – ciastach drożdżowych i ucieranych, tartach czy muffinkach. Mogą być też zdrowym śniadaniem w postaci koktajlu czy dodatku do owsianki. Sprawdzą się też jako pyszne owocowe lody! Co ciekawe, są doskonałym dodatkiem do dań wytrawnych – mus z malin fantastycznie komponuje się z pieczoną kaczką. Warto eksperymentować w kuchni z różnymi połączeniami owoców jagodowych z innymi produktami – ogranicza nas tylko własna kreatywność!