Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasza manna to popularny produkt, stanowiący świetny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów czy dań na słodko. Dla wielu z nas kasza manna na mleku z owocami lub syropem owocowym to smak kojarzący się z dzieciństwem. Tym razem proponujemy podać ją w formie efektownego deseru z owocami sezonowymi i galaretką. Jak przygotować deser z kaszy manny i galaretki?

Składniki

1 szklanka mleko
2,5 łyżka kasza manna
1 łyżeczka cukier
szczypta sól
1 opakowanie galaretka (truskawkowa, poziomkowa lub malinowa)
100–150 g wybrane owoce sezonowe (maliny, poziomki, truskawki, jeżyny, borówki)

Opis wykonania

Pół szklanki mleka wlej do garnka i zagotuj z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Do pozostałej części mleka wsyp kaszę manną i dokładnie wymieszaj. Do kaszy dodaj gotujące się mleko, cały czas mieszając, co pozwoli uniknąć grudek. Gotuj przez chwilę, aż kasza manna zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.

Wskazówka: Gorącą kaszę przykryj folią, co zapobiegnie powstawaniu na niej charakterystycznego kożucha!

Galaretkę przygotuj rozpuszczając ją w 250 ml wody. Owoce umyj, podziel na dwie części. Połowę galaretki wymieszaj z połową owoców, lekko zblendowaną lub rozgniecioną widelcem. Dodaj do niej 1/3 przestudzonej kaszy manny.

W szklankach lub specjalnych słoiczkach do deserów układaj warstwowo od dołu:

◦      owoce,

◦      ugotowaną kaszę manną (2/3),

◦      kaszę manną wymieszaną z galaretką i owocami (1/3),

◦      owoce.

Owoce na powierzchni deseru zalej pozostałą galaretką. Gotowe pojemniczki z deserem włóż do lodówki na minimum 2–3 godziny, do całkowitego stężenia.

Deser z kaszy manny z dodatkiem galaretki i owoców podawaj bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Możesz udekorować go dodatkowymi owocami lub porcją bitej śmietany.

Smacznego!

Sprawdź też inne pomysły na fit desery z owocami: Pomysły na desery z owocami

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Ulubiony deser dzieciństwa