Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kasza manna z galaretką i owocami

Opis wykonania

Kasza manna to popularny produkt, stanowiący świetny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów czy dań na słodko. Dla wielu z nas kasza manna na mleku z owocami lub syropem owocowym to smak kojarzący się z dzieciństwem. Tym razem proponujemy podać ją w formie efektownego deseru z owocami sezonowymi i galaretką. Jak przygotować deser z kaszy manny i galaretki?

  1. Pół szklanki mleka wlej do garnka i zagotuj z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Do pozostałej części mleka wsyp kaszę manną i dokładnie wymieszaj. Do kaszy dodaj gotujące się mleko, cały czas mieszając, co pozwoli uniknąć grudek. Gotuj przez chwilę, aż kasza manna zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.

    Wskazówka: Gorącą kaszę przykryj folią, co zapobiegnie powstawaniu na niej charakterystycznego kożucha!

  2. Galaretkę przygotuj rozpuszczając ją w 250 ml wody. Owoce umyj, podziel na dwie części. Połowę galaretki wymieszaj z połową owoców, lekko zblendowaną lub rozgniecioną widelcem. Dodaj do niej 1/3 przestudzonej kaszy manny.

    W szklankach lub specjalnych słoiczkach do deserów układaj warstwowo od dołu:

    ◦      owoce,

    ◦      ugotowaną kaszę manną (2/3),

    ◦      kaszę manną wymieszaną z galaretką i owocami (1/3),

    ◦      owoce.

    Owoce na powierzchni deseru zalej pozostałą galaretką. Gotowe pojemniczki z deserem włóż do lodówki na minimum 2–3 godziny, do całkowitego stężenia.

  3. Deser z kaszy manny z dodatkiem galaretki i owoców podawaj bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Możesz udekorować go dodatkowymi owocami lub porcją bitej śmietany.

    Smacznego!

    Sprawdź też inne pomysły na fit desery z owocami: Pomysły na desery z owocami

Bosch do kuchni