Kasza manna z galaretką i owocami
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Kasza manna z galaretką i owocami
Kasza manna z galaretką i owocami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pół szklanki mleka wlej do garnka i zagotuj z łyżeczką cukru i szczyptą soli. Do pozostałej części mleka wsyp kaszę manną i dokładnie wymieszaj. Do kaszy dodaj gotujące się mleko, cały czas mieszając, co pozwoli uniknąć grudek. Gotuj przez chwilę, aż kasza manna zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
Wskazówka: Gorącą kaszę przykryj folią, co zapobiegnie powstawaniu na niej charakterystycznego kożucha!
Galaretkę przygotuj rozpuszczając ją w 250 ml wody. Owoce umyj, podziel na dwie części. Połowę galaretki wymieszaj z połową owoców, lekko zblendowaną lub rozgniecioną widelcem. Dodaj do niej 1/3 przestudzonej kaszy manny.
W szklankach lub specjalnych słoiczkach do deserów układaj warstwowo od dołu:
◦ owoce,
◦ ugotowaną kaszę manną (2/3),
◦ kaszę manną wymieszaną z galaretką i owocami (1/3),
◦ owoce.
Owoce na powierzchni deseru zalej pozostałą galaretką. Gotowe pojemniczki z deserem włóż do lodówki na minimum 2–3 godziny, do całkowitego stężenia.
Deser z kaszy manny z dodatkiem galaretki i owoców podawaj bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Możesz udekorować go dodatkowymi owocami lub porcją bitej śmietany.
Smacznego!
Sprawdź też inne pomysły na fit desery z owocami: Pomysły na desery z owocami
Komentarze