Przegrzebki
Jak smakują przegrzebki? Co to jest przegrzebek? Jak jeść przegrzebki? To nadal dość egzotyczny produkt w polskiej kuchni. Dlatego chcemy go odczarować i zaproponować proste przepisy na przegrzebki. Czym...
Czytaj więcej
Jak smakują przegrzebki? Co to jest przegrzebek? Jak jeść przegrzebki? To nadal dość egzotyczny produkt w polskiej kuchni. Dlatego chcemy go odczarować i zaproponować proste przepisy na przegrzebki.
Czym są przegrzebki?
Przegrzebki to tzw. małże św. Jakuba - jeden z gatunków małża, zaliczany do owoców morza, o długości około 15 cm. Występują w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego, a szczególnie cenione są te złowione u wybrzeży Normandii i Bretanii. Przegrzebki są bogate w żelazo, wapń, witaminę A i kwasy omega-3.
Jak jeść i z czym podawać przegrzebki?
Mięso przegrzebek jest bardzo delikatne, dużo delikatniejsze na przykład od mięsa krewetek. Dlatego nie powinno się poddawać ich długiej i intensywnej obróbce termicznej, a także przesadnie przyprawiać. Zwykle przegrzebki lekko się nacina (np. na krzyż) i wrzuca się dosłownie na 2 minuty do obsmażenia z dodatkiem czosnku na patelni. Tak przygotowane można podawać na przykład z makaronem.
Pomysł na danie z przegrzebkami w wersji bardzo lekkiej i mocno warzywnej to oczywiście sałatka z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Z kolei najbardziej esencjonalne sposoby na przegrzebki to te w bulionie, lekko podsmażane lub w sosie balsamicznym. Zainspiruj się poniższymi przepisami i sam przygotuj przgrzebki.
Smacznego!