Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Przegrzebki

Przegrzebki

Jak smakują przegrzebki? Co to jest przegrzebek? Jak jeść przegrzebki? To nadal dość egzotyczny produkt w polskiej kuchni. Dlatego chcemy go odczarować i zaproponować proste przepisy na przegrzebki. Czym...

Czytaj więcej
Przegrzebki
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Jak smakują przegrzebki? Co to jest przegrzebek? Jak jeść przegrzebki? To nadal dość egzotyczny produkt w polskiej kuchni. Dlatego chcemy go odczarować i zaproponować proste przepisy na przegrzebki.

Czym są przegrzebki?

Przegrzebki to tzw. małże św. Jakuba - jeden z gatunków małża, zaliczany do owoców morza, o długości około 15 cm. Występują w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego, a szczególnie cenione są te złowione u wybrzeży Normandii i Bretanii. Przegrzebki są bogate w żelazo, wapń, witaminę A i kwasy omega-3.

Jak jeść i z czym podawać przegrzebki?

Mięso przegrzebek jest bardzo delikatne, dużo delikatniejsze na przykład od mięsa krewetek. Dlatego nie powinno się poddawać ich długiej i intensywnej obróbce termicznej, a także przesadnie przyprawiać. Zwykle przegrzebki lekko się nacina (np. na krzyż) i wrzuca się dosłownie na 2 minuty do obsmażenia z dodatkiem czosnku na patelni. Tak przygotowane można podawać na przykład z makaronem.

Pomysł na danie z przegrzebkami w wersji bardzo lekkiej i mocno warzywnej to oczywiście sałatka z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. 

Z kolei najbardziej esencjonalne sposoby na  przegrzebki to te w bulionie, lekko podsmażane lub w sosie balsamicznym. Zainspiruj się poniższymi przepisami i sam przygotuj przgrzebki.

Smacznego!