Przegrzebki/Pure Dyniowe/Sos Balsamiczny/Jarmuż/Pietruszka
4 porcje
30 min
Średnie
Przegrzebki z pure dyniowym z mlekiem kokosowym, sosem z octu balsamicznego i blanszowanym jarmużem i chipsami z pietruszki.
Składniki
500 g Dynia piżmowa
20 szt. Przegrzebki
150 ml Ocet balsamiczny
2 szt. Pietruszka
300 ml Mleko kokosowe
1 łyżeczka Miód
4 garść Jarmuż
2 szczypta Sól
1 łyżka Masło
1 szczypta Sól morska
Przegrzebki/Pure Dyniowe/Sos Balsamiczny/Jarmuż/Pietruszka
Przegrzebki/Pure Dyniowe/Sos Balsamiczny/Jarmuż/Pietruszka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Dynię piżmową obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy przez około 20 minut po czym miksujemy blenderem na jednolitą masę.
2. Ocet balsamiczny smażymy na patelni razem z miodem aż zredukuje się o połowę po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę zimnego masła i mieszamy aż sos połączy się z masłem i zrobi się jednolity.
3. Pietruszkę obieramy i używając obieraczki kroimy podłużne plastry. Wrzucamy je do nagrzanego oleju na parę chwil aż pietruszka się zrumieni, lub skraplamy olejem i pieczemy w 180 stopniach C przez około 10 minut.
4. Jarmuż rwiemy na około 3cm kawałki i wkładamy najlepiej przez sito do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez parę chwil aż jarmuż nabierze jasno zielonej barwy.
5. Przegrzebki smażymy na oliwie przez około 0,5-2 minut z każdej strony w zależności od wielkości, tak aby były złociste z zewnątrz i jednocześnie zrobione w punkt w środku.
6. Wszystkie elementy wykładamy na talerz.
GOTOWE !!! :)
Komentarze