Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przegrzebki/Pure Dyniowe/Sos Balsamiczny/Jarmuż/Pietruszka

Przegrzebki/Pure Dyniowe/Sos Balsamiczny/Jarmuż/Pietruszka
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przegrzebki z pure dyniowym z mlekiem kokosowym, sosem z octu balsamicznego i blanszowanym jarmużem i chipsami z pietruszki.

Składniki

500 g Dynia piżmowa
20 szt. Przegrzebki
150 ml Ocet balsamiczny
2 szt. Pietruszka
300 ml Mleko kokosowe
1 łyżeczka Miód
4 garść Jarmuż
2 szczypta Sól
1 łyżka Masło
1 szczypta Sól morska

Opis wykonania

1. Dynię piżmową obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy przez około 20 minut po czym miksujemy blenderem na jednolitą masę. 2. Ocet balsamiczny smażymy na patelni razem z miodem aż zredukuje się o połowę po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę zimnego masła i mieszamy aż sos połączy się z masłem i zrobi się jednolity. 3. Pietruszkę obieramy i używając obieraczki kroimy podłużne plastry. Wrzucamy je do nagrzanego oleju na parę chwil aż pietruszka się zrumieni, lub skraplamy olejem i pieczemy w 180 stopniach C przez około 10 minut. 4. Jarmuż rwiemy na około 3cm kawałki i wkładamy najlepiej przez sito do osolonej wrzącej wody i gotujemy przez parę chwil aż jarmuż nabierze jasno zielonej barwy. 5. Przegrzebki smażymy na oliwie przez około 0,5-2 minut z każdej strony w zależności od wielkości, tak aby były złociste z zewnątrz i jednocześnie zrobione w punkt w środku. 6. Wszystkie elementy wykładamy na talerz. GOTOWE !!! :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych