Rogaliki waniliowe
Rogaliki waniliowe to pyszna, delikatna słodka przekąska, która sprawdzi się o każdej porze dnia do kawy, kakao czy ulubionej herbaty. Wśród nich wymienić można rogaliki waniliowe drożdżowe i rogaliki...
Czytaj więcej
Rogaliki waniliowe to pyszna, delikatna słodka przekąska, która sprawdzi się o każdej porze dnia do kawy, kakao czy ulubionej herbaty. Wśród nich wymienić można rogaliki waniliowe drożdżowe i rogaliki waniliowe z ciasta francuskiego. Te drugie są łatwiejsze w przygotowaniu, jednak za każdymi z nich czai się wyjątkowy aromat.
Rogaliki z nadzieniem waniliowym – przepis
Kremowe, waniliowe nadzienie to sekret doskonałych rogalików. Te drożdżowe, klasyczne, wyrobisz z mąki pszennej, mleka, masła, żółtek, cukru, no i oczywiście drożdży. Sekretem aromatycznych rogalików jest laska wanilii dodana do ciasta (wystarczy pół na ok. 20-24 sztuki). Nadzienie przygotujesz z podobnych składników, czyli mleka, masła, cukru, budyniu z wanilią, mąki oraz żółtka. Przygotowany gęsty krem należy odstawić do ostygnięcia. Rozwałkowane, uformowane w okrągłe placki ciasto pokrój na równe trójkąty. Przestygnięte nadzienie kładź na ich brzegach, a następnie zwijaj w rogaliki. Przed wstawieniem do piekarnika, połóż je na blasze i poczekaj ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj białkiem i piecz w 190 stopniach przez ok. 15 minut.