Rogaliki
Pyszne i świeże rogaliki to wspaniały dodatek do śniadania czy popołudniowej kawy ze znajomymi. Mogą mieć różne warianty smakowe, skład ciasta czy wygląd. Najczęściej serwuje się je na ciepło...
Czytaj więcej
Pyszne i świeże rogaliki to wspaniały dodatek do śniadania czy popołudniowej kawy ze znajomymi. Mogą mieć różne warianty smakowe, skład ciasta czy wygląd. Najczęściej serwuje się je na ciepło ze słodkim nadzieniem. Zobacz, jak przyrządzać te pyszne przekąski.
Jak zawijać rogaliki?
W zależności od rodzaju ciasta rogaliki należy zawijać w inny sposób. Aby właściwie zwinąć rogaliki z ciasta francuskiego, należy rozwinąć ciasto i wykroić z niego równe trójkąty, potem na każdym kawałku umieścić nadzienie i zawinąć, zaczynając od szerszej strony. Nieco bardziej skomplikowane w przygotowaniu są rogaliki drożdżowe. Wyrobione ciasto drożdżowego należy rozwałkować na bardzo cienki, okrągły placek i podzielić na trójkąty. Następnie w najszerszym miejscu każdego z kawałków trzeba położyć wybrane nadzienie i zwinąć podobnie jak w przypadku rogalików z ciasta francuskiego.
Warianty smakowe rogalików
W zależności od upodobań kulinarnych można przyrządzić rogaliki ze słodkim lub słonym nadzieniem. Jeśli uwielbiasz czekoladę i owoce to z pewnością zachwycą cię rogaliki z marmoladą lub kremem czekoladowo-orzechowym. Jeżeli preferujesz wytrawne smaki, spodobają ci się słone rogaliki z salami i żółtym serem.