Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rogaliki waniliowe ze zmielonymi migdałami to idealny pomysł na deser!

Składniki

blacha uniwersalna
280 g mąki
210 g masła
70 g zmielonych migdałów
70 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
cukier puder

Opis wykonania

Z podanych składników przygotować kruche ciasto. Odstawić co najmniej na jedną godzinę. Ilość ciasta wystarcza na ok. dwie blachy. Blachę uniwersalna wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować wałek i pokroić go na plastry jednakowej grubości. Z każdego plastra uformować w ręku rogalik. Ułożyć na blasze i piec w podany sposób. Jeszcze gorące rogaliki posypać cukrem pudrem.

 

Sposób nastawiania: 

Grzanie górne/dolne 150-170⁰C, 20-30 minut.

Wskazówka: czas pieczenia drugiej blachy ulega skróceniu o ok. 5-10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Smaczna i prosta opcja na coś do kawy, podoba mi się, ze składniki są na tyle proste, ze zawsze mam je w domu. Pycha!