Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Ryba z piekarnika

Ryba z piekarnika

Świeżo złowiona ryba pieczona w całości to jeden z największych rarytasów polskiej kuchni. Nie wymaga wiele, jeśli chodzi o przygotowanie, za to odpowiednio przyrządzona dostarcza wiele smaku i dobrych...

Czytaj więcej
Ryba z piekarnika
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Świeżo złowiona ryba pieczona w całości to jeden z największych rarytasów polskiej kuchni. Nie wymaga wiele, jeśli chodzi o przygotowanie, za to odpowiednio przyrządzona dostarcza wiele smaku i dobrych dla naszego zdrowia kwasów omega-3. Jak zrobić rybę z piekarnika? To proste!

Pieczona ryba – przepis

Do najzdrowszych należą ryby morskie – te tłuste, takie jak halibut, makrela czy łosoś, zawierają więcej cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Do pieczenia w całości sprawdzi się też pstrąg, dorada czy nieduży dorsz. Skóra zabezpiecza mięso przed wysychaniem, co pozwala zachować wnętrzu odpowiednie walory smakowe i nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu. Przed pieczeniem rybę należy wypatroszyć i usunąć łuski. Warto też ją ponacinać, by lepiej chłonęła aromaty z zastosowanych do niej dodatków.

Ile czasu piec rybę?

To zależy od jej wielkości i grubości. Im dłuższy czas pieczenia, tym mięso bardziej wysycha, dlatego należy dostosować czas do własnych preferencji. Zazwyczaj zakłada się ok. 8 minut pieczenia w temperaturze 200 stopni na każde 100 gram tuszy. Jakie są najlepsze zioła i przyprawy do ryby? Można skorzystać z gotowych mieszanek. Najczęściej stosuje się koperek, pietruszkę, estragon, majeranek i oregano.