Ryba z piekarnika
Świeżo złowiona ryba pieczona w całości to jeden z największych rarytasów polskiej kuchni. Nie wymaga wiele, jeśli chodzi o przygotowanie, za to odpowiednio przyrządzona dostarcza wiele smaku i dobrych...
Czytaj więcej
Świeżo złowiona ryba pieczona w całości to jeden z największych rarytasów polskiej kuchni. Nie wymaga wiele, jeśli chodzi o przygotowanie, za to odpowiednio przyrządzona dostarcza wiele smaku i dobrych dla naszego zdrowia kwasów omega-3. Jak zrobić rybę z piekarnika? To proste!
Pieczona ryba – przepis
Do najzdrowszych należą ryby morskie – te tłuste, takie jak halibut, makrela czy łosoś, zawierają więcej cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Do pieczenia w całości sprawdzi się też pstrąg, dorada czy nieduży dorsz. Skóra zabezpiecza mięso przed wysychaniem, co pozwala zachować wnętrzu odpowiednie walory smakowe i nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu. Przed pieczeniem rybę należy wypatroszyć i usunąć łuski. Warto też ją ponacinać, by lepiej chłonęła aromaty z zastosowanych do niej dodatków.
Ile czasu piec rybę?
To zależy od jej wielkości i grubości. Im dłuższy czas pieczenia, tym mięso bardziej wysycha, dlatego należy dostosować czas do własnych preferencji. Zazwyczaj zakłada się ok. 8 minut pieczenia w temperaturze 200 stopni na każde 100 gram tuszy. Jakie są najlepsze zioła i przyprawy do ryby? Można skorzystać z gotowych mieszanek. Najczęściej stosuje się koperek, pietruszkę, estragon, majeranek i oregano.