Halibut pieczony w naczyniu z masłem i cytryną

2 porcje
30 min
Łatwe
4.3 (Liczba ocen: 10)
Składniki
Wartości odżywcze
Halibut pieczony w naczyniu z masłem
Halibut pieczony w naczyniu z masłem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Przygotowanie halibuta pieczonego w naczyniu, jest szybkie i proste. Jak to zrobić? Filety z ryby umyj i osusz. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Ułóż halibuta, lekko posól, posyp kaparami, ułóż plastry cytryny oraz kawałki masła.

Piecz w piekarniku z użyciem funkcji termoobieg 4D w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Upieczoną rybę przełóż na talerze, polej sosem z pieczenia, posyp natką pietruszki.
Porada
Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!

Przeczytaj również: Po co cytryna do ryby?
Tipy i wskazówki
- Nie przesusz ryby: Halibut ma delikatne mięso, które łatwo wyschnie przy zbyt długim pieczeniu. Jeśli nie masz funkcji pary, możesz przykryć naczynie folią aluminiową na pierwsze 10 minut, a następnie odkryć, by ryba się zarumieniła.
- Sprawdź stopień upieczenia: Gotowy halibut powinien być sprężysty i delikatnie się rozwarstwiać pod widelcem. Jeśli masz termometr kuchenny, temperatura wewnętrzna ryby powinna wynosić około 60–63°C – to gwarancja soczystości.
- Wybierz dobrej jakości składniki: Cytryna najlepiej, by była niepryskana (bio), a masło – prawdziwe, nie miks tłuszczowy. Świeży halibut ma lekko przejrzyste, jędrne mięso i delikatny zapach morza. Dobre składniki to połowa sukcesu przy tak prostym, eleganckim daniu.
Najczęściej zadawane pytania
Jak poznać przy zakupie, że ryba jest świeża?
Świeża ryba powinna pachnieć delikatnie morzem lub czystą wodą. Unikaj intensywnego, „rybiego” lub amoniakalnego zapachu.
Czy mogę użyć mrożonego halibuta?
Tak, ale mrożony halibut musi być prawidłowo rozmrożony. Przenieś go dzień wcześniej do lodówki i pozwól mu wolno się rozmrażać. Przed pieczeniem, dokładnie go osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci – to kluczowe, by się nie ugotował na parze i dobrze wchłonął smaki.
Z jakimi dodatkami najlepiej podawać pieczonego halibuta?
Najlepiej sprawdzają się lekkie i świeże dodatki: pieczone marchewki lub bataty, purée z kalafiora, blanszowane szparagi lub delikatne sałatki z rukolą czy roszponką.
Komentarze