Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Halibut pieczony w naczyniu z masłem i cytryną

Halibut pieczony w maśle z cytryną
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.3 (Liczba ocen: 10)


Do tej potrawy użyjesz:
Masz ochotę na smaczną i delikatną w smaku rybę? Wypróbuj przepis na pieczonego halibuta! Połączenie świeżej ryby, aromatycznych ziół i maślanego smaku sprawią, że będziesz delektować się każdym kęsem.

Składniki

400 g - fileta halibuta
2 łyżki - masła
1 łyżka - oliwy
2 łyżki - kaparów
3 plasterki - cytryny
2 łyżki - soku z cytryny
- sól do smaku
- natka pietruszki posiekana (do dekoracji)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
520.5 kcal
Tłuszcz
43.5 g
Węglowodany
2.5 g
Błonnik
28.6 g
Białko
0.8 g
Sól
2.1 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie halibuta pieczonego w naczyniu, jest szybkie i proste. Jak to zrobić? Filety z ryby umyj i osusz. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Ułóż halibuta, lekko posól, posyp kaparami, ułóż plastry cytryny oraz kawałki masła.

Krok 2

Piecz w piekarniku z użyciem funkcji termoobieg 4D w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Upieczoną rybę przełóż na talerze, polej sosem z pieczenia, posyp natką pietruszki.

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę! 



Bosh Logo
Bosh

Przeczytaj również: Po co cytryna do ryby?

Tipy i wskazówki

  • Nie przesusz ryby: Halibut ma delikatne mięso, które łatwo wyschnie przy zbyt długim pieczeniu. Jeśli nie masz funkcji pary, możesz przykryć naczynie folią aluminiową na pierwsze 10 minut, a następnie odkryć, by ryba się zarumieniła.​
  • Sprawdź stopień upieczenia: Gotowy halibut powinien być sprężysty i delikatnie się rozwarstwiać pod widelcem. Jeśli masz termometr kuchenny, temperatura wewnętrzna ryby powinna wynosić około 60–63°C – to gwarancja soczystości.​
  • Wybierz dobrej jakości składniki: Cytryna najlepiej, by była niepryskana (bio), a masło – prawdziwe, nie miks tłuszczowy. Świeży halibut ma lekko przejrzyste, jędrne mięso i delikatny zapach morza. Dobre składniki to połowa sukcesu przy tak prostym, eleganckim daniu.

Najczęściej zadawane pytania

Jak poznać przy zakupie, że ryba jest świeża?

Świeża ryba powinna pachnieć delikatnie morzem lub czystą wodą. Unikaj intensywnego, „rybiego” lub amoniakalnego zapachu.

Czy mogę użyć mrożonego halibuta?

Tak, ale mrożony halibut musi być prawidłowo rozmrożony. Przenieś go dzień wcześniej do lodówki i pozwól mu wolno się rozmrażać. Przed pieczeniem, dokładnie go osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci – to kluczowe, by się nie ugotował na parze i dobrze wchłonął smaki.

Z jakimi dodatkami najlepiej podawać pieczonego halibuta?

Najlepiej sprawdzają się lekkie i świeże dodatki: pieczone marchewki lub bataty, purée z kalafiora, blanszowane szparagi lub delikatne sałatki z rukolą czy roszponką.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.3, Liczba ocen: 10
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Prosty, a jakże efektowny przepis!
Babeczka
Ta rybkę uwielbiam najbardziej ,pieczona najlepsza
Nastassia Mamaieva
Doskonała, rozpływa się w ustach 😊
Radosław
Polecam przepis :) Ryba smaczna i delikatna
bsylvia
Pieczona ryba bardzo dobra - super przepis, polecam!