Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałata lodowa

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sałata lodowa pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Jej nazwa nawiązuje do struktury tego warzywa – jest kruche niczym lód, z tego względu sałata ta nazywana bywa również sałatą kruchą. Istnieją różne rodzaje sałaty: lodowa, masłowa, rzymska czy dębolistna. Odmiany te różnią się między sobą strukturą oraz smakiem.

Sałata – wartości odżywcze

Sałata lodowa jest nie tylko niskokaloryczna (10 kcal w 100 g), ale i zdrowa. Zawiera witaminy A, D, E, a także kwas foliowy i beta-karoten. Jest również bogata w żelazo, magnez, potas oraz wapń. Co ciekawe, sałata działa również uspokajająco na organizm i pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Warto zatem wykorzystać to warzywo na wszystkie możliwe sposoby.

Co zrobić z sałaty lodowej?

Ten rodzaj sałaty najlepiej jeść na surowo z przeróżnymi dodatkami i sosami – będzie smakować doskonale zarówno jako dodatek do dań mięsnych, jak i samodzielna potrawa, np. sałatka z kurczakiem.

Z czym jeść sałatę lodową? Doskonałym lekkim dresingiem to tego rodzaju sałaty będzie klasyczny winegret lub delikatny sos jogurtowo-ziołowy. Doskonale komponuje się także z takimi produktami jak ser feta, pomidor, kurczak czy słodkie mango – kompozycji jest tyle, na ile pozwala nam nasza kulinarna kreatywność.