Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

JAJKA FASZEROWANE SAŁATĄ LODOWĄ I CHIA

JAJKA FASZEROWANE SAŁATĄ LODOWĄ I CHIA
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lubię dodawać chia dodawać tak po prostu do dań. Danie ładnie się prezentuje, a do tego to zawsze dodatkowo porcja zdrowych składników odżywczy.

Składniki

4-5 szt. jajka
100 g sałata lodowa
1,5 łyżeczka nasiona chia
2-3 łyżka mleko
sól
1/4 łyżeczka pieprz cayenne

Opis wykonania

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i ostrożnie obrać ze skorupki. Przekroić na pół w sposób dekoracyjny lub tradycyjnie. Delikatnie wyjąć żółtka i rozetrzeć je widelcem w misce. Sałatę umyć, dokładnie osuszyć i pozbawić głąba. Przełożyć do blendera i mocno zmiksować. Dodać do żółtek. Wsypać nasiona chia. Doprawić do smaku solą i cayenne. Jeśli masa jest zbyt zwarta należy dodać mleko i dokładnie całość wymieszać. Do szprycy lub rękawa cukierniczego przełożyć farsz i wypełnić nim białka jajek. Udekorować plastrami rzodkiewki. Po wierzchu posypać nasionami chia. Smacznego!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
bsylvia
Ciekawy przepis na jajka, dodatek chia to duże zaskoczenie. Polecam!