Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa to efektowny i smaczny imprezowy przebój. Łatwo ją przygotować, a składniki można dopasować do preferencji gości lub własnych. Sałatka warstwowa – przepis Jedną z najpopularniejszych wersji tej...
Czytaj więcej
Sałatka warstwowa to efektowny i smaczny imprezowy przebój. Łatwo ją przygotować, a składniki można dopasować do preferencji gości lub własnych.
Sałatka warstwowa – przepis
Jedną z najpopularniejszych wersji tej potrawy jest sałatka warstwowa z jajkiem. W podstawowym przepisie składają się na nią: seler sałatkowy z puszki, kukurydza z puszki, pokrojona w kostkę szynka konserwowa, majonezowy sos czosnkowy lub majonez, starty na tarce o dużych oczkach ser żółty, kawałki ananasa, posiekana kapusta pekińska i pokrojone drobno jajko na twardo. Udekoruj ją rzeżuchą, szczypiorkiem lub kiełkami rzodkiewki. Całość układaj warstwami w przezroczystej salaterce lub w mniejszych salaterkach lub słoikach – to nowoczesny akcent w serwowaniu tej tradycyjnej przekąski imprezowej.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Dużą popularnością cieszy się także wersja z tuńczykiem. Sałatka warstwowa z tuńczykiem to warstwa groszku konserwowego, startego na tarce sera żółtego, majonezu, pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego lub korniszona, tuńczyka z puszki, kukurydzy z puszki i jajka na twardo.
Sałatka warstwowa w słoiku nie tylko efektownie wygląda na stole na domowym przyjęciu, ale też jest gotowym daniem do pracy – żeby przekąska była pożywniejsza, możesz połączyć warzywa z pokrojonym w kostkę i podsmażonym filetem z kurczaka lub tofu.