Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

 

Pierwotne pochodzenie awokado to Meksyk. Jednak w związku z jego szybkim rozpowszechnieniem się w Ameryce Północnej, a następnie w Środkowej i Południowej, często kojarzone jest z tą lokalizacją. Częścią jadalną zimozielonego drzewa wawrzynowego są gruszki awokado, posiadające jajowaty kształt i niejadalne nasiono. Miąższ o zielonym kolorze to jedyny element jadalny tej niezwykłej jagody, który posiada ogromną ilość składników pokarmowych i naturalnych tłuszczów roślinnych, sprzyjających osobom chorym na miażdżycę, nadciśnienie oraz posiadającym wirusowe zapalenie wątroby typu C.

Przepis na sałatkę z awokado

Sałatki z awokado można podawać w różnorodny sposób. Najpopularniejszy przepis to sałatka z awokado i kurczakiem oraz sałatka z awokado i jajkiem. Obie sałatki przyrządza się krojąc na drobne kawałki elementy składowe dania. Do sałatki z kurczakiem, poza awokado i podsmażonym kurczakiem, można dodać sałatę masłową, pomidorki koktajlowe lub malinowe, twaróg lub kozi ser, dowolny sos sałatkowy, przyprawy oraz oliwę z oliwek. Do sałatki z awokado i jajkiem, poza głównymi składnikami, można dodać również pomidora, słonecznik, szczypiorek, oliwę z oliwek, cytrynę i majonez.

Dla osób, które cenią zdrowy styl życia, fit sałatka z awokado to jedno z ulubionych dań i przepisów na codzienne posiłki. Awokado można uzupełnić rukolą lub dowolnym miksem sałat, ananasem, serem feta, dowolnym twarogiem, pomidorkami koktajlowymi, oregano, octem balsamicznym i słonecznikiem, a fit danie jest gotowe w jednej chwili. Do sałatek z awokado można dodawać również kiełki, szpinak, orzechy, tuńczyka, surimi, łososia, szparagi, a nawet pomarańczę, co pokazuje, że awokado dobrze smakuje także ze słodkimi dodatkami.