Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sałatka z jajkami, awokado i rzeżuchą

Sałatka z jajkami, awokado i rzeżuchą
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Smaczna, lekko ostra, dzięki dodaniu rzeżuchy, sałatka.

Składniki

4 szt. jajek ugotowanych na twardo
10 szt. rzodkiewek
1/2 szt. cebuli
1 szt. awokado
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka rzeżuchy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżka majonez
3 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szczypta papryki w płatkach
1 szczypta soli
1 szczypta 1 szczypta pieprzu

Opis wykonania

Opis przygotowania:

Jaja kurze można zastąpić przepiórczymi. Na jedno kurze jajko przypadają 3-4 przepiórcze.

  1. Jaja kurze posiekaj niezbyt drobno, a przepiórcze przekrój na pół.
  2. Cebulę i rzodkiewki pokrój w kostkę lub posiekaj drobno w blenderze.
  3. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i skórkę, skrop sokiem z cytryny i pokrój w kostkę.
  4. Przygotuj sos - majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj oliwę, dopraw solą, pieprzem i płatkami papryki.
  5. Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj sos i wymieszaj. Posyp rzeżuchą. Jeżeli sałatka wyda Ci się za gęsta, dodaj trochę oliwy. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych