Sałatka z jajkami, awokado i rzeżuchą
4 porcje
30 min
Średnie
4 (Ilość ocen: 1)
Smaczna, lekko ostra, dzięki dodaniu rzeżuchy, sałatka.
Składniki
4 szt. jajek ugotowanych na twardo
10 szt. rzodkiewek
1/2 szt. cebuli
1 szt. awokado
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka rzeżuchy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżka majonez
3 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szczypta papryki w płatkach
1 szczypta soli
1 szczypta 1 szczypta pieprzu
Sałatka z jajkami, awokado i rzeżuchą
Sałatka z jajkami, awokado i rzeżuchą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opis przygotowania:
Jaja kurze można zastąpić przepiórczymi. Na jedno kurze jajko przypadają 3-4 przepiórcze.
- Jaja kurze posiekaj niezbyt drobno, a przepiórcze przekrój na pół.
- Cebulę i rzodkiewki pokrój w kostkę lub posiekaj drobno w blenderze.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i skórkę, skrop sokiem z cytryny i pokrój w kostkę.
- Przygotuj sos - majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj oliwę, dopraw solą, pieprzem i płatkami papryki.
- Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj sos i wymieszaj. Posyp rzeżuchą. Jeżeli sałatka wyda Ci się za gęsta, dodaj trochę oliwy. Smacznego!
Komentarze