Sałatka z kalafiora
Białe różyczki kalafiora można wykorzystać w inny sposób niż tylko jako dodatek do obiadu czy składnik zupy. Z powodzeniem można przygotować z nich smaczną i lekką sałatkę. 100 g...
Czytaj więcej
Białe różyczki kalafiora można wykorzystać w inny sposób niż tylko jako dodatek do obiadu czy składnik zupy. Z powodzeniem można przygotować z nich smaczną i lekką sałatkę.
100 g kalafiora to jedynie 27 kcal. Niska kaloryczność sprawia, że jest doskonałą bazą sałatki na lunch czy kolację.
Pomysły na sałatkę z kalafiorem
Ugotowane różyczki dobrze będą komponowały się z dodatkiem pomidora, kukurydzy, rzodkiewki, ogórka czy tartej marchewki. Białkowym składnikiem sałatki może być jajko, szynka dojrzewająca lub grillowany filet z piersi kurczaka. Warto, by wśród przypraw lub składników sosu do sałatki znalazł się koperek, który doskonale podkreśla smak różyczek.
Oprócz doskonale znanego białego kalafiora do przygotowania sałatki można wykorzystać inne jego odmiany – lekko pikantnego fioletowego, delikatnego pomarańczowego czy zielonego o efektownych stożkowych różyczkach.
Ciekawą alternatywą i urozmaiceniem będą sałatki z surowym lub z pieczonym kalafiorem. Świeże różyczki są przyjemnie chrupiące i wyraziste w smaku. Z kolei te pieczone mają delikatny karmelowy posmak w miejscach, gdzie są przyrumienione. Dodatkowo sałatka z surowego kalafiora jest bardzo szybka w przygotowaniu – wszystkie składniki wystarczy pokroić.