Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana

8 porcje
30 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Ciekawa wariacja na temat typowej sałatki ziemniaczanej
Składniki
5-6 średnich młodych ziemniaków
1 kalafior
1 cebulka dymka
1/2 pora
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki parmezanu
Kilka gałązek koperku
Sól i pieprz do smaku
Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana
Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sałatka zaskakuje prostotą wykonania oraz intensywnym smakiem i aromatem.
Opis przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średnią kostkę. Kalafiora podziel na małe różyczki, a dymkę, pora oraz koperek drobno posiekaj.
- Ziemniaki oraz kalafiora gotuj w wodzie do miękkości. Kalafiora połącz z jogurtem i parmezanem, a następnie rozdrobnij przy pomocy blendera.
- Do powstałej masy dodaj ziemniaki, dymkę, pora oraz koperek i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę udekoruj szczypiorkiem i koperkiem.
TIP
- Posiekaną cebulę oraz pora delikatnie skrop oliwą. Dzięki temu ich smak lekko złagodnieje i nie będzie tak ostry. Pora możesz dodatkowo sparzyć.
- Do sałatki możesz dodać wędzoną paprykę i kumin, a także świeżą paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Komentarze