Sałatka brokułowo-kalafiorowa z dresingiem anchovis
4 porcje
Średnie
1 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Sałatka brokułowo-kalafiorowa z dresingiem anchovis
Sałatka brokułowo-kalafiorowa z dresingiem anchovis
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Brokuły podzielić na średnie, a kalafior na drobne różyczki. W ten sposób osiągnie się jednolity efekt gotowania. Warzywa włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania. Jaja włożyć do nieperforowanego pojemnika. Warzywa i jaja ugotować razem według przepisu. Jaja wyjąc ostrożnie i zahartować zimną wodą. Dresing przyrządzić z obranego czosnku rozdrobnionego z oliwą i anchovis. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Obrać jaja i grubo posiekać. Jeszcze ciepłe warzywa wyłożyć na półmisek i skropić sosem. Odstawić na minimum 10 minut. Szczypiorek drobno pokroić, zmieszać z jajami i posypać warzywa.
Sposób nastawania:
Piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰ C, 8-9 minut.
Wariant: zamiast oliwy można użyć także oleju słonecznikowego lub oleju z kiełków. Smak jest wówczas bardziej neutralny. Czerwony ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny.
Komentarze