Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sałatka brokułowo-kalafiorowa z dresingiem anchovis

Sałatka brokułowo-kalafiorowa z dresingiem anchovis
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sałatka z brokułów, kalafiora i jajek z sosem z czosnku i anchovis.

Składniki

400 g brokułów
400 g kalafiora
jaja
ząbki czosnku
6 łyżka oliwy
anchovis
3 łyżka czerwonego octu winnego
pieprz, sól

Opis wykonania

Brokuły podzielić na średnie, a kalafior na drobne różyczki. W ten sposób osiągnie się jednolity efekt gotowania. Warzywa włożyć do perforowanego pojemnika do gotowania. Jaja włożyć do nieperforowanego pojemnika. Warzywa i jaja ugotować razem według przepisu. Jaja wyjąc ostrożnie i zahartować zimną wodą. Dresing przyrządzić z obranego czosnku rozdrobnionego z oliwą i anchovis. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Obrać jaja i grubo posiekać. Jeszcze ciepłe warzywa wyłożyć na półmisek i skropić sosem. Odstawić na minimum 10 minut. Szczypiorek drobno pokroić, zmieszać z jajami i posypać warzywa.

 

Sposób nastawania: 

Piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰ C, 8-9 minut.

Wariant: zamiast oliwy można użyć także oleju słonecznikowego lub oleju z kiełków. Smak jest wówczas bardziej neutralny. Czerwony ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych