Sałatka z kalafiora na surowo
2 porcje
15 min
Łatwe
3.27 (Ilość ocen: 15)
Pyszna, kalafiorowa sałatka.
Składniki
0,5 szt. - kalafiora
2 łyżki - majonezu
1 łyżka - jogurtu naturalnego
0,5 pęczka - koperku lub natki pietruszki
2-3 łyżki - kukurydzy z puszki
2 łyżki - orzechów nerkowca
- sól, pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
356.5 kcal
Tłuszcz
26.6 g
Węglowodany
17.6 g
Błonnik
10.1 g
Białko
7 g
Sól
3.8 g
Sałatka z surowego kalafiora
Sałatka z surowego kalafiora
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wbrew temu, co sądzi większość ludzi, kalafior nie jest nudnym warzywem i można z niego przygotować wiele bardzo ciekawych dań. Właśnie taki kreatywny przepis dzisiaj Wam pokażę – będzie to sałatka z surowego kalafiora z dodatkiem kukurydzy, koperku i prażonych orzechów nerkowca.
Opis przygotowania:
- Różyczki surowego kalafiora umieść w pojemniku blendera i miksuj na średnich obrotach aż do uzyskania kilkumilimetrowych kawałeczków.
- Dodaj majonez i jogurt naturalny – w wersji fit możesz skorzystać z samego jogurtu.
- Dorzuć kukurydzę i drobno posiekaną zieleninę, a następnie wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj.
- Orzechy nerkowca lekko podpraż na suchej, gorącej patelni na złoty kolor, a następnie lekko rozdrobnij je w blenderze.
- Sałatkę można podawać od razu po jej przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako osobne danie, ale też jako dodatek do kanapek, a nawet jako dip na imprezie.
- Surowy kalafior jest zaskakująco przyjemny i świeży w smaku. Do tego jest bardzo chrupiący i dzięki temu rewelacyjnie pasują do niego pestki słonecznika.
- W wersji light możesz zrezygnować z majonezu i sos oprzeć na samym jogurcie.
Wskazówki:
- W tym przepisie nie są ważne dokładne proporcje składników – wystarczy, że skomponujesz sałatkę „na oko” i będziesz na bieżąco próbować oraz doprawiać do smaku.
- Warto też poeksperymentować i wypróbować inne dodatki np. prażony słonecznik, ser żółty czy szynkę.
Komentarze