Sok pomidorowy
Powstał na początku XX wieku w zasadzie przez przypadek, jednak dzięki wielu dobroczynnym właściwościom święci triumfy do dziś. Spopularyzowany za sprawą koktajlu o wdzięcznej nazwie Krwawa Mary, dziś spożywany...
Czytaj więcej
Powstał na początku XX wieku w zasadzie przez przypadek, jednak dzięki wielu dobroczynnym właściwościom święci triumfy do dziś. Spopularyzowany za sprawą koktajlu o wdzięcznej nazwie Krwawa Mary, dziś spożywany jest chętnie w swojej czystej postaci. Zobaczcie, jak i dlaczego warto samemu zrobić domowy sok pomidorowy.
Sok pomidorowy – właściwości
Sok pomidorowy zawiera przede wszystkim potas i duże ilości likopenu – związku, posiadającego właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Jest także źródłem luteiny i beta karotenu, korzystnie wpływających na wzrok. Obecne w nim witaminy C i A pobudzają układ odpornościowy i wspomagają zwalczanie skutków spożycia alkoholu. Warto dodać, że stężenie likopenu zwiększa się wraz z obróbką termiczną surowych pomidorów – właśnie dlatego warto wykorzystać ten moment w roku, kiedy pomidory są najlepsze i przygotować sok samemu.
Sok z pomidorów – przepis
Wielu z was pewnie zastanawia się jak zrobić sok pomidorowy. Nic prostszego! Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokrojone przełożyć do garnka i zalać wodą. Po zagotowaniu dodać cukier, sól i pieprz, gotować jeszcze przez ok. 40 min na małym ogniu. Po ostudzeniu zmiksować i przecedzić przez sito. Gotowe!