Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Filet cielęcy marynowany w imbirze, soku pomidorowym i sosie teryiaki.

Składniki

20 g kłącza imbiru
ząbek czosnku
75 ml soku pomidorowego
4 łyżka sosu teryiaki
700 g filetu cielęcego
1 łyżka masła
gruba sól morska

Opis wykonania

Imbir cienko obrać i drobno zetrzeć. Czosnek obrać i rozgnieść. Dodać sok pomidorowy, sos teriyaki, imbir i czosnek. Mięso polać marynatą i marynować pod przykryciem ok. 1 godzinę. W tym czasie dwukrotnie zamieszać. Wsunąć do komory gotowania nieperforowany pojemnik do gotowania i rozgrzać do temperatury 80⁰C. Ręcznikiem papierowym osuszyć mięso. Filet cielęcy obsmażyć obracając na gorącym maśle przez 5 minut na średnim ogniu. Włożyć do podgrzanego pojemnika do gotowania i powoli dogotowywać przez ok. 30 minut. Na koniec dodać nieco soli morskiej. Sposób nastawania: piekarnik parowy: powolne gotowanie w 80⁰C w rozgrzanym piekarniku, 30 minut. Wskazówka: do tego pasuje sałatka ze szparagów.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych