Soki warzywne
Soki warzywne są łatwo przyswajalne, zawierają mnóstwo witamin, których – podając warzywa w takiej formie – nie niszczy wysoka temperatura. To również bogactwo antyoksydantów. Zdrowy sok z warzyw...
Czytaj więcej
Soki warzywne są łatwo przyswajalne, zawierają mnóstwo witamin, których – podając warzywa w takiej formie – nie niszczy wysoka temperatura. To również bogactwo antyoksydantów.
Zdrowy sok z warzyw
To propozycja na drugie śniadanie do pracy czy porcję witamin dla dzieci, które nie przepadają za warzywami – najwartościowsze soki warzywne to te przygotowane w domu. Wyciśnięty w sokowirówce sok marchewkowy czysty lub z dodatkiem jabłka czy malin to zdrowsza alternatywa dla sklepowych soków zawierających cukier.
Jakie warzywa na sok wybrać?
Jarmuż, seler naciowy, natka pietruszki i szpinak to najczęściej miksowane warzywa. Z dodatkiem wody i sezonowych owoców uzyskasz lekko słodki smak, w zależności od preferencji bez konieczności dosładzania soków. Sok przygotujesz w wyciskarce, a owocowo-warzywny z marchewki, selera naciowego czy buraków w sokowirówce. Do soków z sokowirówki warto dodać jabłka – nie tylko mają sporo soku, ale te wzbogacą i nieco osłodzą smak napoju. Sok z buraka to bogactwo żelaza, przygotujesz go miksując surowe buraki z ogórkiem (koniecznie ze skórką) i odrobiną wody. Do smaku możesz dodać sok z cytryny, a także jagody lub maliny. Jeśli buraki są niesłodkie, wzbogać smak przekąski miodem.
Przepis na sok z warzyw jest banalnie prosty – obrane warzywa blendujemy z dodatkiem wody albo przeciskamy przez sokowirówkę lub wyciskarkę. Domowe soki najlepiej pić od razu po przyrządzeniu