Sok z czarnej porzeczki

Sok z czarnej porzeczki

 

Witaminowa bomba, która może okazać się cenniejsza niż złoto w okresie przeziębień i osłabienia. Sok z czarnej porzeczki to przede wszystkim bogate źródło witaminy C, ale także rutyny, flawonoidów i antocyjanów. Korzystnie wpływa również na układ pokarmowy.

Sok czarnej porzeczki – właściwości

Już 100 ml soku z czarnej porzeczki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 250%! Czarne porzeczki wspomagają leczenie infekcji górnych dróg oddechowych i przynoszą ulgę przy problemach żołądkowo-jelitowych. Wspierają też oczyszczanie organizmu z toksyn i zapobiegają anemii.  Zawarte w nich antocyjany działają antybakteryjnie.

Sok z czarnej porzeczki – przepis

Jak zrobić sok z czarnej porzeczki? Zadanie jest proste, nawet jeśli nie posiadamy wyciskarki do soków. Kilogram umytych porzeczek zasypujemy cukrem i zostawiamy na 12 godzin. Następnie całość przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 30 min. Tak przygotowany sok możemy rozcieńczać z wodą lub dodawać do herbaty.

Warto zadbać o sok z czarnej porzeczki na zimę. Zapasy tego źródła witamin wspomogą nasz układ odpornościowy, a także pomogą w walce z przeziębieniem i złagodzą objawy infekcji bakteryjnych.