Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango

Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Deser z perełek tapioki z kremowym mleczkiem kokosowym, sokiem porzeczkowym oraz słodkim musem z mango.

Składniki

1,5 szklanka duże perełki tapioki
4 szklanka wody
300-400 ml mleka kokosowego
200 ml soku porzeczkowego
3/4 szt. dojrzałego mango

Opis wykonania

1. Perełki tapioki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu , cały czas mieszając, do momentu, aż perełki będą prawie przezroczyste. W trakcie gotowania należy sprawdzać czy tapioka nie przywiera i za bardzo nie gęstnieje, jeśli tak dolewamy trochę zimnej wody. 2. Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na mus. 3. Ugotowaną tapiokę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 4. 1/3 porcji ugotowanej tapioki wrzucamy do rondelka i zalewamy ok 150 ml mleka, dodajemy 1 łyżeczkę syropu z agawy i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Ziarenka tapioki powinny stać się całkiem przeźroczyste i wchłonąć mleko. 5. Pozostałą część tapioki zalewamy 200 ml mleka i 200 ml soku porzeczkowego, dodajemy 1 łyżeczka syropu z agawy i gotujemy na małym ogniu ok 5 – 10 min, tak aby perełki tapioki nabrały fioletowego koloru. 6. Tapiokę i mango układamy w pucharkach wedle uznania. 7. Deser przyozdabiamy plaserkami mango oraz listkami świeżej mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych