Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango
Porzeczkowy deser z tapioki z musem z mango
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Perełki tapioki wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu , cały czas mieszając, do momentu, aż perełki będą prawie przezroczyste. W trakcie gotowania należy sprawdzać czy tapioka nie przywiera i za bardzo nie gęstnieje, jeśli tak dolewamy trochę zimnej wody. 2. Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na mus. 3. Ugotowaną tapiokę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 4. 1/3 porcji ugotowanej tapioki wrzucamy do rondelka i zalewamy ok 150 ml mleka, dodajemy 1 łyżeczkę syropu z agawy i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Ziarenka tapioki powinny stać się całkiem przeźroczyste i wchłonąć mleko. 5. Pozostałą część tapioki zalewamy 200 ml mleka i 200 ml soku porzeczkowego, dodajemy 1 łyżeczka syropu z agawy i gotujemy na małym ogniu ok 5 – 10 min, tak aby perełki tapioki nabrały fioletowego koloru. 6. Tapiokę i mango układamy w pucharkach wedle uznania. 7. Deser przyozdabiamy plaserkami mango oraz listkami świeżej mięty.
Komentarze