Sok z ogórków kiszonych

Sok z ogórków kiszonych

 

Często woda po ogórkach jest traktowana jako odpad i wylewana. Ewentualnie czasem wykorzystywana jest do przygotowania zupy ogórkowej. Niektórym może jeszcze kojarzyć się z remedium na kaca. Woda po ogórkach ma sporo cennych właściwości. Zamiast wylewać do zlewu warto ją zostawić w lodówce i codziennie pić małe ilości.

Właściwości soku z kiszonych ogórków

Sok z ogórków kiszonych jest korzystny dla zdrowia. Głównie ze względu na bakterie probiotyczne, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Poprawiają one odporność organizmu oraz stan mikrobiomu a co za tym idzie funkcjonowania jelit. Powoduje to zmniejszenie ewentualnych dolegliwości trawiennych. Po wodę z kiszonych ogórków warto sięgać również podczas antybiotykoterapii by dbać o odpowiednią ilość bakterii probiotycznych w jelitach.

Ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych woda z kiszonych ogórków może przyczynić się do wzmocnienia paznokci oraz włosów, a także poprawy stanu skóry. Regularne picie soku z ogórków kiszonych może pozytywnie wpływać na wartości ciśnienia tętniczego oraz poziom cholesterolu we krwi.