Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Bezglutenowy żur na zakwasie ryżowym

Bezglutenowy żur na zakwasie ryżowym
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Osoby na diecie bezglutenowej jak najbardziej mogą się cieszyć ze smaku żurku. Wystarczy zamiast tradycyjnego zakwasu przygotować zakwas ryżowy, reszta składników pozostaje bez zmian. Poznaj prosty przepis na bezglutenowy żurek na zakwasie ryżowym i ciesz się pełnią Wielkanocy!

Składniki

Żurek:
2 l - wody
3 szt. - białych kiełbasek
20 dkg - wędzonego boczku
1/4 szklanki - soku z ogórków kiszonych
5 szt. - ziemniaków
2 łyżki - chrzanu tartego
3 łyżki - śmietany 18%
- zakwas ryżowy
1 szt. - cebuli
3-4 ząbki - czosnku przeciśnięte przez praskę
6 ziarenek - ziela angielskiego
4 listki - laurowe
2 szt. - kapeluszy suszonych podgrzybków lub prawdziwków
2 łyżeczki - majeranku
- sól
Zakwas ryżowy:
150 g - mąki ryżowej
1 łyżeczka - brązowego cukru
1 łyżeczka - soku z cytryny
150 ml - wody gazowanej

Opis wykonania

1

Przygotowanie zakwasu ryżowego

Ryż przełóż do pojemnika blendera, miksuj 3–4 minuty do uzyskania konsystencji mąki. Mąkę ryżową przesyp do wyższego słoika, dodaj cukier, sok z cytryny, wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj. Słoik zakręć i pozostaw w ciepłym miejscu na 4 dni. Po odkręceniu słoika powinien być wyczuwalny kwaśny zapach. Jest to znak, że zakwas jest gotowy. 

Ze składników użytych do tego przepisu powinno wyjść ok. 300 g zakwasu. 

2

Do większego garnka wlej wodę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, boczek oraz cebulę opaloną nad gazem. Dodaj suszone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie, chrzan, majeranek i gotuj na średniej mocy płyty grzewczej ok. 20 minut.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka, gotuj do miękkości. Następnie dodaj białe kiełbaski.

Na końcu dodaj zakwas ryżowy, sok z ogórków kiszonych i śmietanę. 

Całość doprowadź do wrzenia.

4

Żurek najlepiej zrobić dzień przed podaniem. To potrawa, która lubi się przegryźć, dzięki czemu jej smak będzie głębszy.

Żur bezglutenowy na zakwasie ryżowym podawaj dokładnie tak, jak tradycyjny żur wielkanocny – z ugotowanym jajkiem, białą kiełbasą, chlebem. To pożywna zupa, którą warto jeść nie tylko od święta. Osoby bez restrykcji dietetycznych także polubią bezglutenowy żur!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo pomocny przepis dla osób będących na diecie bezglutenowej !
Pafwvcio
A próbowaliście dodać salami?