


Osoby na diecie bezglutenowej jak najbardziej mogą się cieszyć ze smaku żurku. Wystarczy zamiast tradycyjnego zakwasu przygotować zakwas ryżowy, reszta składników pozostaje bez zmian. Poznaj prosty przepis na bezglutenowy żurek na zakwasie ryżowym i ciesz się pełnią Wielkanocy!
Przygotowanie zakwasu ryżowego
Ryż przełóż do pojemnika blendera, miksuj 3–4 minuty do uzyskania konsystencji mąki. Mąkę ryżową przesyp do wyższego słoika, dodaj cukier, sok z cytryny, wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj. Słoik zakręć i pozostaw w ciepłym miejscu na 4 dni. Po odkręceniu słoika powinien być wyczuwalny kwaśny zapach. Jest to znak, że zakwas jest gotowy.
Ze składników użytych do tego przepisu powinno wyjść ok. 300 g zakwasu.
Do większego garnka wlej wodę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, boczek oraz cebulę opaloną nad gazem. Dodaj suszone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie, chrzan, majeranek i gotuj na średniej mocy płyty grzewczej ok. 20 minut.
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka, gotuj do miękkości. Następnie dodaj białe kiełbaski.
Na końcu dodaj zakwas ryżowy, sok z ogórków kiszonych i śmietanę.
Całość doprowadź do wrzenia.
Żurek najlepiej zrobić dzień przed podaniem. To potrawa, która lubi się przegryźć, dzięki czemu jej smak będzie głębszy.
Żur bezglutenowy na zakwasie ryżowym podawaj dokładnie tak, jak tradycyjny żur wielkanocny – z ugotowanym jajkiem, białą kiełbasą, chlebem. To pożywna zupa, którą warto jeść nie tylko od święta. Osoby bez restrykcji dietetycznych także polubią bezglutenowy żur!