Bezglutenowy żur na zakwasie ryżowym
![Bezglutenowy żur na zakwasie ryżowym](https://akademiasmaku.pl/storage/7843/conversions/bezglutenowy-zur-na-zakwasie-ryzowym-5026-single.webp)
8 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Bezglutenowy żur na zakwasie ryżowym
Bezglutenowy żur na zakwasie ryżowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10056/conversions/9Qs9GlkENmeKJY-thumb.webp)
Przygotowanie zakwasu ryżowego
Ryż przełóż do pojemnika blendera, miksuj 3–4 minuty do uzyskania konsystencji mąki. Mąkę ryżową przesyp do wyższego słoika, dodaj cukier, sok z cytryny, wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj. Słoik zakręć i pozostaw w ciepłym miejscu na 4 dni. Po odkręceniu słoika powinien być wyczuwalny kwaśny zapach. Jest to znak, że zakwas jest gotowy.
Ze składników użytych do tego przepisu powinno wyjść ok. 300 g zakwasu.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10057/conversions/WZjBd62YP0flzq-thumb.webp)
Do większego garnka wlej wodę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, boczek oraz cebulę opaloną nad gazem. Dodaj suszone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie, chrzan, majeranek i gotuj na średniej mocy płyty grzewczej ok. 20 minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10058/conversions/NRuCyMyhh3ueWO-thumb.webp)
Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka, gotuj do miękkości. Następnie dodaj białe kiełbaski.
Na końcu dodaj zakwas ryżowy, sok z ogórków kiszonych i śmietanę.
Całość doprowadź do wrzenia.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/10059/conversions/S8xkUCUj6gmXA7-thumb.webp)
Żurek najlepiej zrobić dzień przed podaniem. To potrawa, która lubi się przegryźć, dzięki czemu jej smak będzie głębszy.
Żur bezglutenowy na zakwasie ryżowym podawaj dokładnie tak, jak tradycyjny żur wielkanocny – z ugotowanym jajkiem, białą kiełbasą, chlebem. To pożywna zupa, którą warto jeść nie tylko od święta. Osoby bez restrykcji dietetycznych także polubią bezglutenowy żur!
Komentarze