Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bezglutenowy żur na zakwasie ryżowym

Opis wykonania

Osoby na diecie bezglutenowej jak najbardziej mogą się cieszyć ze smaku żurku. Wystarczy zamiast tradycyjnego zakwasu przygotować zakwas ryżowy, reszta składników pozostaje bez zmian.

Bezglutenowy żur na zakwasie ryżowym - krok 1

Przygotowanie zakwasu ryżowego

Ryż przełóż do pojemnika blendera, miksuj 3-4 minuty do uzyskania konsystencji mąki. Mąkę ryżową przesyp do wyższego słoika, dodaj cukier, sok z cytryny, wodę gazowaną i dokładnie wymieszaj. Słoik zakręć pozostaw w ciepłym miejscu na 4 dni. Po odkręceniu słoika powinien być wyczuwalny kwaśny zapach. Jest to znak, że zakwas jest gotowy. 

Ze składników użytych do tego przepisu powinno wyjść ok 300 g zakwasu. 

Bezglutenowy żur na zakwasie ryżowym - krok 2

Do większego garnka wlej wodę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, boczek oraz cebulę opaloną nad gazem. Dodaj suszone grzyby, listki laurowe, ziele angielskie, chrzan, majeranek i gotuj na średniej mocy płyty grzewczej ok. 20 minut.

Bezglutenowy żur na zakwasie ryżowym - krok 3

Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka, gotuj do miękkości. Następnie dodaj białe kiełbaski.

Na końcu dodaj zakwas ryżowy, sok z ogórków kiszonych i śmietanę. 

Całość doprowadź do wrzenia.

Bezglutenowy żur na zakwasie ryżowym - krok 4

Żurek najlepiej zrobić dzień przed podaniem. 

To potrawa, która lubi się przegryźć, dzięki czemu jej smak będzie głębszy.