Sola
Sola – co to za ryba? Jest to ryba morska, wyróżniająca się delikatnym mięsem i wyśmienitym smakiem. Jest uważana za wykwintną rybę o wysokiej jakości – niezwykle popularna we...
Czytaj więcej
Sola – co to za ryba? Jest to ryba morska, wyróżniająca się delikatnym mięsem i wyśmienitym smakiem. Jest uważana za wykwintną rybę o wysokiej jakości – niezwykle popularna we Francji. Mięso soli jest chude, o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości cholesterolu. Dzięki temu doskonale nadaje się do potraw na diecie lekkostrawnej, przeciwmiażdżycowej czy odchudzającej. Dodatkowo mięso soli pozbawione jest małych ości.
Sola – przepisy
Delikatne mięso soli można przygotować na wiele sposobów. Z powodzeniem można ją piec, dusić, gotować w wodzie i na parze, smażyć i faszerować.
Wyjątkowy smak soli nie potrzebuje dodatkowych ozdobników, dlatego najlepiej przyrządzić rybę z niewielką liczbą dodatków i w prostych daniach, takich jak risotto, zupa rybna czy zapiekaną z warzywami. Masło, sok z cytryny i natka pietruszki wystarczą, by ryba smakowała wyśmienicie. Smak mięsa soli dobrze komponuje się również z pomidorami, zielonym groszkiem, oliwkami, papryką, marchewką, selerem, szpinakiem, cukinią czy bakłażanem. Jako dodatek węglowodanowy sprawdzi się kasza kuskus, jęczmienna, ryż oraz ziemniaki.