Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sola

Sola

Sola – co to za ryba? Jest to ryba morska, wyróżniająca się delikatnym mięsem i wyśmienitym smakiem. Jest uważana za wykwintną rybę o wysokiej jakości – niezwykle popularna we...

Czytaj więcej
Sola
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Sola – co to za ryba? Jest to ryba morska, wyróżniająca się delikatnym mięsem i wyśmienitym smakiem. Jest uważana za wykwintną rybę o wysokiej jakości – niezwykle popularna we Francji. Mięso soli jest chude, o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości cholesterolu. Dzięki temu doskonale nadaje się do potraw na diecie lekkostrawnej, przeciwmiażdżycowej czy odchudzającej. Dodatkowo mięso soli pozbawione jest małych ości.

Sola – przepisy

Delikatne mięso soli można przygotować na wiele sposobów. Z powodzeniem można ją piec, dusić, gotować w wodzie i na parze, smażyć i faszerować.

Wyjątkowy smak soli nie potrzebuje dodatkowych ozdobników, dlatego najlepiej przyrządzić rybę z niewielką liczbą dodatków i w prostych daniach, takich jak risotto, zupa rybna czy zapiekaną z warzywami. Masło, sok z cytryny i natka pietruszki wystarczą, by ryba smakowała wyśmienicie. Smak mięsa soli dobrze komponuje się również z pomidorami, zielonym groszkiem, oliwkami, papryką, marchewką, selerem, szpinakiem, cukinią czy bakłażanem. Jako dodatek węglowodanowy sprawdzi się kasza kuskus, jęczmienna, ryż oraz ziemniaki.