Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Sos malinowy

Sos malinowy

Orzeźwiający i przyjemnie kwaskowy smak mus malinowy doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, lodów, sałatek owocowych, owsianek, puddingów, budyniów i kasz/ryżu na mleku. Już nawet jego niewielki dodatek...

Czytaj więcej
Sos malinowy
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Orzeźwiający i przyjemnie kwaskowy smak mus malinowy doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, lodów, sałatek owocowych, owsianek, puddingów, budyniów i kasz/ryżu na mleku. Już nawet jego niewielki dodatek korzystnie wpływa na smak deseru. Dodatkowo intensywna barwa sosu uatrakcyjni wygląd podanego specjału.

Domowy sos malinowy

Z łatwością można przygotować domowy sos z malin. Wystarczy zmiksować blenderem owoce z dodatkiem soku z cytryny i cukru/miodu. Słodzenie sosu nie jest konieczne i zależy od indywidualnych preferencji i smaku owoców. Po zmiksowaniu powstały sos należy przetrzeć przez sitko. Dzięki temu usunięte zostaną pestki. Sos można podawać na zimno, w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzać.

Zimą do przygotowania sosu można wykorzystać mrożone maliny. W tym przypadku sos można przygotować na dwa sposoby. Owoce można poddusić z niewielką ilością wody rozgnieść ręcznie podczas gotowania. Ciepły sos również można przetrzeć przez sito by był gładki. Drugi sposób zakłada rozmrożenie owoców i postępowanie jak ze świeżymi owocami.