Sos malinowy
Orzeźwiający i przyjemnie kwaskowy smak mus malinowy doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, lodów, sałatek owocowych, owsianek, puddingów, budyniów i kasz/ryżu na mleku. Już nawet jego niewielki dodatek...
Czytaj więcej
Orzeźwiający i przyjemnie kwaskowy smak mus malinowy doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, lodów, sałatek owocowych, owsianek, puddingów, budyniów i kasz/ryżu na mleku. Już nawet jego niewielki dodatek korzystnie wpływa na smak deseru. Dodatkowo intensywna barwa sosu uatrakcyjni wygląd podanego specjału.
Domowy sos malinowy
Z łatwością można przygotować domowy sos z malin. Wystarczy zmiksować blenderem owoce z dodatkiem soku z cytryny i cukru/miodu. Słodzenie sosu nie jest konieczne i zależy od indywidualnych preferencji i smaku owoców. Po zmiksowaniu powstały sos należy przetrzeć przez sitko. Dzięki temu usunięte zostaną pestki. Sos można podawać na zimno, w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzać.
Zimą do przygotowania sosu można wykorzystać mrożone maliny. W tym przypadku sos można przygotować na dwa sposoby. Owoce można poddusić z niewielką ilością wody rozgnieść ręcznie podczas gotowania. Ciepły sos również można przetrzeć przez sito by był gładki. Drugi sposób zakłada rozmrożenie owoców i postępowanie jak ze świeżymi owocami.