Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty przepis na sos zarówno ze świeżych jak i mrożonych malin. Sos lub sok z malin jest pyszny i słodki!

Składniki

500 g malin
200 ml soku lub wina
100 g cukru
2 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżka wody

Opis wykonania

Maliny umyć i oczyścić. Wraz z sokiem lub — winem, cukrem i sokiem cytrynowym włożyć do formy. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i stale mieszając dodać stopniowo do malin. Zagotować bez przykrycia w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Sposób nastawania: mikrofalówka 600 W, 8-10 minut. Wskazówka: użyć w przypadku użycia zamrożonych malin przygotowanie sosu trwa ok. 5 minut dłużej. Wariant: Zamiast malin można użyć drobno pokrojonych truskawek.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Najlepszy do herbatki :)