Sos malinowy

4 porcje
15 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Prosty przepis na sos zarówno ze świeżych jak i mrożonych malin. Sos lub sok z malin jest pyszny i słodki!
Składniki
500 g malin
200 ml soku lub wina
100 g cukru
2 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżka wody
Sos malinowy
Sos malinowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Maliny umyć i oczyścić. Wraz z sokiem lub — winem, cukrem i sokiem cytrynowym włożyć do formy. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i stale mieszając dodać stopniowo do malin. Zagotować bez przykrycia w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Sposób nastawania: mikrofalówka 600 W, 8-10 minut. Wskazówka: użyć w przypadku użycia zamrożonych malin przygotowanie sosu trwa ok. 5 minut dłużej. Wariant: Zamiast malin można użyć drobno pokrojonych truskawek.
Komentarze