Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.5 (Liczba ocen: 10)


Do tej potrawy użyjesz:
Frużelina to nic innego jak owoce w żelu. Stanowią doskonały dodatek do każdego deseru – lodów, gofrów, naleśników, serników czy tortów. Owoce często wykorzystywane do przyrządzania frużeliny to na maliny. Wypróbuj przepis na frużelinę malinową do tortu i przekonaj się, że wykonanie go jest prostsze, niż myślisz!

Składniki

350 g - malin
2 łyżki - cukru
50 ml - wody
1 łyżka - mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
84.75 kcal
Tłuszcz
0.28 g
Węglowodany
16.28 g
Błonnik
1.23 g
Białko
5.93 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Krok 1

Maliny umieść w garnku, włącz funkcję sensor smażenia, dodaj cukier oraz sok z cytryny. Zagotuj. Sensor smażenia PerfectFry w płytach indukcyjnych marki Bosch automatycznie kontroluje temperaturę smażenia, dzięki czemu nic się nie przypali.

Krok 2

Wymieszaj dokładnie mąkę ziemniaczaną z wodą aż do całkowitego rozpuszczenia się mąki i dodaj do malin.

Krok 3

Całość zagotuj, odstaw z płyty grzewczej do przestudzenia.

Przeczytaj również: Maliny – właściwości i co z nich zrobić?

Tipy i wskazówki

  • Nie gotuj malin zbyt długo: Wystarczy tylko kilka minut, aby owoce zmiękły i puściły sok. Zbyt długie duszenie sprawi, że frużelina straci świeży, intensywny smak, a owoce całkiem się rozpadną. Staraj się, aby w gotowej frużelinie pozostały kawałki malin, wtedy będzie bardziej apetyczna i efektowna.
  • Rozpuść dokładnie mąkę ziemniaczaną: Mąka ziemniaczana powinna być zawsze dokładnie rozpuszczona w zimnej wodzie przed dodaniem jej do gorących owoców – wtedy unikniesz powstawania grudek i uzyskasz gładką, przyjemną konsystencję żelu. Po dodaniu mąki całość energicznie wymieszaj i gotuj tylko do zgęstnienia.
  • Sprawdzaj konsystencję frużeliny „na gorąco”: Po przestudzeniu frużelina zgęstnieje jeszcze bardziej. Jeśli wydaje się zbyt gęsta, delikatnie dodaj odrobinę gorącej wody. Z kolei jeśli za rzadka, można zagotować ją chwilę dłużej lub dodać odrobinę więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Dzięki temu zawsze trafisz w idealny żel i unikniesz zaskoczeń po wystygnięciu.

Wypróbuj również przepis na mus z malin

Najczęściej zadawane pytania

Czy frużelinę malinową można przygotować wcześniej przed wykonaniem tortu?

Tak, frużelinę malinową możesz spokojnie przygotować nawet kilka dni przed wykończeniem tortu i przechowywać ją w lodówce. Dzięki temu masz gwarancję świeżości i wygody podczas składania słodkiego wypieku.

Jak długo i w jakich warunkach można przechowywać frużelinę malinową?

Frużelina malinowa dobrze znosi przechowywanie w lodówce, zachowując smak i konsystencję przez około 2–3 tygodnie. Wystarczy zamknąć ją szczelnie w pojemniku, by nie chłonęła innych zapachów z lodówki i nie wietrzała. Dla wygody możesz podzielić porcje na mniejsze słoiki lub pojemniki.

Do jakich deserów oprócz tortów można użyć frużeliny malinowej?

Frużelina malinowa jest naprawdę uniwersalna! Oprócz klasycznego wykorzystania do tortów świetnie sprawdzi się w połączeniu z lodami, naleśnikami, goframi czy jako nadzienie do ciasteczek i muffinek. Możesz ją też dodać do jogurtów, musów czy koktajli, zyskując pyszny, owocowy akcent.

Porada

Blender kielichowy VitaBoost marki Bosch, dzięki nożowi z 6 ostrzami i prędkości 30 tys. obrotów na minutę, poradzi sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw. Idealny koktajl możesz mieć zawsze ze sobą.



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Jak ubić pianę z białek, żeby nie opadła?

Podczas ubijania piany z białek warto dodać do niej kilka kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. W ten sposób zapobiegniesz jej opadnięciu.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.5, Liczba ocen: 10
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Wspaniały dodatek do ciast. Lekko kwaśny smak frużeliny z malin przełamuje słodycz kremów i ciast - dzięki temu smakują lepiej.
malgorzatak
Obłędna frużelina malinowa w czekoladowym torciku. Idealna do wszelkich deserów, szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu.
Lalaxo
Pyszne przełamanie słodkiego smaku w torcie
fiziowaaa
Bardzo smaczna wychodzi, polecam!
fiziowaaa
Rewelacja! Ja używam do tortów i naleśników
Mila
Z malin prosto z mojego ogrodu.
differenttaste
W końcu frużelina w idealnych proporcjach która zsiadła się w torcie. Mistrzostwo