Filet z sandacza z ziemniaczano-chrzanowym purée
4 porcje
Średnie
Składniki
Filet z sandacza z ziemniaczano-chrzanowym purée
Filet z sandacza z ziemniaczano-chrzanowym purée
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marynata: wymieszaj sok z limonek i 100 ml oleju; dodaj listki tymianku, sól morską, chlust żubrówki i trawę żubrową. Przygotuj 8 kawałków sandacza. Zrób dwa delikatne nacięcia skóry (po skosie, równolegle). Włóż rybę do marynaty mięsem do dołu. „Purée” ziemniaczane: ugotuj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę w osolonej wodzie z łodygami kopru. Po odcedzeniu dodaj masło. Dodaj śmietanę z kurek, a następnie truflową mieszankę do smaku. Kurki: oczyść grzyby pędzelkiem i pokrój wzdłuż (nie parz!). Szalotkę drobno posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj kurki. Gdy zapach kurek będzie intensywny, wlej żubrówkę i odparuj. Dodaj śmietanę i podgrzewaj, aż zredukuje się o połowę. Dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i dodaj drobno posiekany koperek. Sandacz: mięso delikatnie oprósz przyprawą langostino od strony skóry. Smaż na rozgrzanym tłuszczu skórą do dołu, aż stanie się jasnobrązowa. Akcent malinowy: podgrzej w garnuszku 100 ml syropu malinowego, aż zacznie się gotować. Zdejmij z ognia, wrzuć maliny (14 szt.) i kilkanaście listków tymianku.
Komentarze