Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sos meksykański

Sos meksykański

Domowy sos meksykański – jak zrobić najlepszy? W tym oczywiście pomoże Ci Akademia Smaku. Sos meksykański to idealny dodatek do potraw kuchni meksykańskiej, ale też podawanych w innym stylu...

Czytaj więcej
Sos meksykański
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Domowy sos meksykański – jak zrobić najlepszy?

W tym oczywiście pomoże Ci Akademia Smaku. Sos meksykański to idealny dodatek do potraw kuchni meksykańskiej, ale też podawanych w innym stylu tortilli, mięsa, pizz, a nawet makaronów i ryżów. Oczywiście nie mogłoby go zabraknąć w przepisach na typową meksykańską tortillę, fajitas, quesadillę czy jako dodatek do nachosów. Prawdziwy ostry sos meksykański powinien bazować na takich składnikach, jak papryka czerwona, pomidory, czosnek, cebula oraz przyprawy – pieprz (najlepiej kajeński), sól, kolendra. Ważnym składnikiem w przepisie na sos meksykański jest papryka pepperoni lub jalapeno – bardzo ostra, aromatyczna i zawierająca duże ilości kapsaicyny, czyli związku odpowiedzialnego za odczuwanie ostrości papryki przez człowieka.

Sos meksykański z chili – najlepszy przepis

Klasyczny przepis na ostry sos meksykański koniecznie wykorzystaj go do tortilli z kurczakiem, którą możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, na obiad, ale i jako przystawkę na imprezie. Bardzo polecamy też burrito z dodatkiem sosu meksykańskiego – przepis znajdziesz oczywiście w Akademii Smaku! Pamiętaj, aby podczas przygotowywania domowego sosu meksykańskiego zadbać o zakup najlepszej jakości świeżych warzyw, ponieważ wtedy dopiero poczujesz prawdziwy aromat i smak tego dodatku. Warto też dodać, że także pod względem zdrowotnym sos meksykański jest bardzo wartościowy – zawiera ogrom witaminy C, a także likopenu – składników, które między innymi mają ogromny potencjał przeciwnowotworowy.