Meksykańskie burrito
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Meksykańskie burrito
Meksykańskie burrito
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Podstawą meksykańskiego przysmaku są pszenne placki. Resztę składników możesz wybrać wedle własnych upodobań. Ja wybrałem delikatne mięso z indyka i kilka warzyw, które stworzyły barwny farsz. Połączenie chrupiącej czerwonej cebuli, słodkich ziaren kukurydzy, czerwonej fasoli i soczystych pomidorów smakuje wyśmienicie, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu.
Opis przygotowania:
-
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju roślinnego i dodaj ryż. Podsmażaj przez kilka minut, aż cały ryż się zeszkli, a następnie dodaj pomidory z puszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj na niedużej mocy płyty grzewczej przez kolejne kilka minut, aż sok z pomidorów mocno się zredukuje. W tym czasie dopraw zawartość patelni solą, kolendrą i kuminem.
-
Następnie ryż zalej wodą (ew. rosołem) i duś pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Po tym czasie dodaj do ryżu kukurydzę i czerwoną fasolę, zamieszaj dokładnie i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki. Jeżeli po wchłonięciu całego płynu ryż jest jeszcze twardy, dodaj nieco wody, zamieszaj i odczekaj kolejne kilka minut.
-
W tym czasie zajmij się świeżymi składnikami – paprykę, pomidory, awokado i cebulę pokrój w cienkie paski. Od razu możesz skropić je odrobiną oliwy z oliwek.
-
W tym czasie rozgrzej również drugą patelnię i przygotuj mięso. Kawałki wybranego mięsa oprósz solidnie solą, pieprzem, zmielonymi ziarnami kolendry i kuminu, a następnie skrop olejem roślinnym i wymieszaj dokładnie, aby mięso lekko się zamarynowało.
-
Następnie usmaż mięso na drugiej patelni lub ugrilluj w piekarniku z dodatkiem posiekanego czosnku. Przed dodaniem do burrito warto jeszcze większe kęsy mięsa pokroić drobniej, co ułatwi jedzenie.
-
Przed rozpoczęciem „składania” burrito sprawdź, czy tortilla jest miękka i bez trudu uda się ją zwinąć – w przeciwnym wypadku podgrzej ją lekko, aby stała się bardziej plastyczna. Następnie ułóż placek na desce lub talerzu i nałóż na niego niezbyt dużą porcję ryżu. Na tortilli musi zostać sporo wolnego miejsca po bokach, tylko wtedy uda się szczelnie zawinąć placek.
-
Zaraz po ryżu nałóż na placek świeże warzywa – czyli awokado, paprykę, pomidory i cebulę. Opcjonalnie warto dodać jeszcze świeże zioła, np. kolendrę lub miętę.
-
Dodatki skrop sokiem z limonki, a następnie nałóż porcję mięsa.
-
Teraz czas na finał – najpierw lekko zagnij boki tortilli, a następnie zawijaj je wzdłuż, tak by powstała szczelnie zamknięta sakiewka (podobnie jak w przypadku polskich). Każde zawinięte burrito ułóż na suchej, mocno rozgrzanej patelni grillowej i podpiekaj, aż zbrązowieją.
-
Burrito można konsumować „z ręki” jak fast food, ja jednak polecam podanie go jako pełnoprawnego dania na talerzu. Najlepiej w towarzystwie dodatkowej porcji świeżych warzyw, ryżu, opcjonalnie gęstej kwaśnej śmietany i pokrojonej papryczki jalapeno.
Komentarze