Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Burrito to sztandarowe danie kuchni meksykańskiej, a przy okazji jeden z lepszych sposobów na urozmaicenie codziennego menu.

Składniki

4 pszenne tortille
100 g białego ryżu
300-400 ml wody lub rosołu/bulionu
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
200 g piersi z indyka, kurczaka lub wołowiny na stek
1 dojrzałe awokado
1 papryka
2 pomidory
Mała czerwona cebula
1 limonka
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli, kolendra, kumin
Opcjonalnie do podania: ser mozzarella, gęsta kwaśna śmietana, papryczki jalapeno, świeże zioła

Opis wykonania

Podstawą meksykańskiego przysmaku są pszenne placki. Resztę składników możesz wybrać wedle własnych upodobań. Ja wybrałem delikatne mięso z indyka i kilka warzyw, które stworzyły barwny farsz. Połączenie chrupiącej czerwonej cebuli, słodkich ziaren kukurydzy, czerwonej fasoli i soczystych pomidorów smakuje wyśmienicie, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu.

Meksykańskie burrito - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju roślinnego i dodaj ryż. Podsmażaj przez kilka minut, aż cały ryż się zeszkli, a następnie dodaj pomidory z puszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj na niedużej mocy płyty grzewczej przez kolejne kilka minut, aż sok z pomidorów mocno się zredukuje. W tym czasie dopraw zawartość patelni solą, kolendrą i kuminem.

  2. Następnie ryż zalej wodą (ew. rosołem) i duś pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Po tym czasie dodaj do ryżu kukurydzę i czerwoną fasolę, zamieszaj dokładnie i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki. Jeżeli po wchłonięciu całego płynu ryż jest jeszcze twardy, dodaj nieco wody, zamieszaj i odczekaj kolejne kilka minut.

  3. W tym czasie zajmij się świeżymi składnikami – paprykę, pomidory, awokado i cebulę pokrój w cienkie paski. Od razu możesz skropić je odrobiną oliwy z oliwek.

  4. W tym czasie rozgrzej również drugą patelnię i przygotuj mięso. Kawałki wybranego mięsa oprósz solidnie solą, pieprzem, zmielonymi ziarnami kolendry i kuminu, a następnie skrop olejem roślinnym i wymieszaj dokładnie, aby mięso lekko się zamarynowało.

  5. Następnie usmaż mięso na drugiej patelni lub ugrilluj w piekarniku z dodatkiem posiekanego czosnku. Przed dodaniem do burrito warto jeszcze większe kęsy mięsa pokroić drobniej, co ułatwi jedzenie.

  6. Przed rozpoczęciem „składania” burrito sprawdź, czy tortilla jest miękka i bez trudu uda się ją zwinąć – w przeciwnym wypadku podgrzej ją lekko, aby stała się bardziej plastyczna. Następnie ułóż placek na desce lub talerzu i nałóż na niego niezbyt dużą porcję ryżu. Na tortilli musi zostać sporo wolnego miejsca po bokach, tylko wtedy uda się szczelnie zawinąć placek.

  7. Zaraz po ryżu nałóż na placek świeże warzywa – czyli awokado, paprykę, pomidory i cebulę. Opcjonalnie warto dodać jeszcze świeże zioła, np. kolendrę lub miętę.

  8. Dodatki skrop sokiem z limonki, a następnie nałóż porcję mięsa.

  9. Teraz czas na finał – najpierw lekko zagnij boki tortilli, a następnie zawijaj je wzdłuż, tak by powstała szczelnie zamknięta sakiewka (podobnie jak w przypadku polskich). Każde zawinięte burrito ułóż na suchej, mocno rozgrzanej patelni grillowej i podpiekaj, aż zbrązowieją.

  10. Burrito można konsumować „z ręki” jak fast food, ja jednak polecam podanie go jako pełnoprawnego dania na talerzu. Najlepiej w towarzystwie dodatkowej porcji świeżych warzyw, ryżu, opcjonalnie gęstej kwaśnej śmietany i pokrojonej papryczki jalapeno.

Meksykańskie burrito - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
akorycka5
Pyszne meksykańskie burrito, zachwyci zarówno domowników jak i gości!
MiszelPiszel
Pyszny pomysł na oryginalny obiad. Wszystkim smakuje! Podpiekam je w grillu elektrycznym i wychodzą idealne.
Radosław
Wygląda świetnie, mam nadzieję ze tak samo smakuje
Aleksandra J
Pyszne na obiad albo kolację 😊
bsylvia
Pyszne meksykańskie burrito - zdecydowanie polecam!