Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Meksykańskie burrito

Opis wykonania

Burrito to sztandarowe danie kuchni meksykańskiej, a przy okazji jeden z lepszych sposobów na urozmaicenie codziennego menu.

Podstawą meksykańskiego przysmaku są pszenne placki. Resztę składników możesz wybrać wedle własnych upodobań. Ja wybrałem delikatne mięso z indyka i kilka warzyw, które stworzyły barwny farsz. Połączenie chrupiącej czerwonej cebuli, słodkich ziaren kukurydzy, czerwonej fasoli i soczystych pomidorów smakuje wyśmienicie, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu.

burrito, fasola czerwona, kukurydza, pomidorki koktajlowe, sałata, awokado, kurczak, danie meksykańskie

Opis przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju roślinnego i dodaj ryż. Podsmażaj przez kilka minut, aż cały ryż się zeszkli, a następnie dodaj pomidory z puszki. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj na niedużej mocy płyty grzewczej przez kolejne kilka minut, aż sok z pomidorów mocno się zredukuje. W tym czasie dopraw zawartość patelni solą, kolendrą i kuminem.

  2. Następnie ryż zalej wodą (ew. rosołem) i duś pod przykryciem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Po tym czasie dodaj do ryżu kukurydzę i czerwoną fasolę, zamieszaj dokładnie i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn i zrobi się miękki. Jeżeli po wchłonięciu całego płynu ryż jest jeszcze twardy, dodaj nieco wody, zamieszaj i odczekaj kolejne kilka minut.

  3. W tym czasie zajmij się świeżymi składnikami – paprykę, pomidory, awokado i cebulę pokrój w cienkie paski. Od razu możesz skropić je odrobiną oliwy z oliwek.

  4. W tym czasie rozgrzej również drugą patelnię i przygotuj mięso. Kawałki wybranego mięsa oprósz solidnie solą, pieprzem, zmielonymi ziarnami kolendry i kuminu, a następnie skrop olejem roślinnym i wymieszaj dokładnie, aby mięso lekko się zamarynowało.

  5. Następnie usmaż mięso na drugiej patelni lub ugrilluj w piekarniku z dodatkiem posiekanego czosnku. Przed dodaniem do burrito warto jeszcze większe kęsy mięsa pokroić drobniej, co ułatwi jedzenie.

  6. Przed rozpoczęciem „składania” burrito sprawdź, czy tortilla jest miękka i bez trudu uda się ją zwinąć – w przeciwnym wypadku podgrzej ją lekko, aby stała się bardziej plastyczna. Następnie ułóż placek na desce lub talerzu i nałóż na niego niezbyt dużą porcję ryżu. Na tortilli musi zostać sporo wolnego miejsca po bokach, tylko wtedy uda się szczelnie zawinąć placek.

  7. Zaraz po ryżu nałóż na placek świeże warzywa – czyli awokado, paprykę, pomidory i cebulę. Opcjonalnie warto dodać jeszcze świeże zioła, np. kolendrę lub miętę.

  8. Dodatki skrop sokiem z limonki, a następnie nałóż porcję mięsa.

  9. Teraz czas na finał – najpierw lekko zagnij boki tortilli, a następnie zawijaj je wzdłuż, tak by powstała szczelnie zamknięta sakiewka (podobnie jak w przypadku polskich). Każde zawinięte burrito ułóż na suchej, mocno rozgrzanej patelni grillowej i podpiekaj, aż zbrązowieją.

  10. Burrito można konsumować „z ręki” jak fast food, ja jednak polecam podanie go jako pełnoprawnego dania na talerzu. Najlepiej w towarzystwie dodatkowej porcji świeżych warzyw, ryżu, opcjonalnie gęstej kwaśnej śmietany i pokrojonej papryczki jalapeno.

burrito, fasola czerwona, kukurydza, pomidorki koktajlowe, danie meksykańskie

Bosch do kuchni